Türkiye’ye baskı yapılmalı

Uluslararası Kürt Dayanışma Kolektifi, Türk saldırganlığının durdurulması için NATO ve ilgili kurumlar üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışacaklarını söyledi.

Eşsözcülüğünü Güney Afrikalı kadın hakları savunucusu aktivist Fazela Mahomed ve Sol Parti eski Milletvekili Jürgen Klute’un yaptığı Uluslararası Kürt Dayanışma Kolektifi, bu hafta başında Türk işgalciliğine ve devam eden saldırılarına karşı hem ilgili güçleri hem de kamuoyunu uyaran bir çağrı yaptı.

Fazela Mahomed ve Jürgen Klute, kolektif, çağrı ve planlamaları hakkında ANF’ye konuştu.

ERDOĞAN NATO’DAN YEŞİL IŞIK ALDI

Türk devletinin Güney Kürdistan ve Kuzey-Doğu Suriye’deki saldırıları ve yeni bir işgal tehdidine işaret eden Klute, şunları söyledi: “Bu, Ukrayna savaşının gölgesinde oluyor. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olma talebini kullandı. NATO-Rusya çatlağından Kürtler aleyhine faydalanmak istiyor. NATO da sessiz kalıyor, çünkü Rusya ile savaşmak ve Ukrayna'yı desteklemek için Türkiye'ye ihtiyacı var. Dolayısıyla NATO, Erdoğan’a Kürtlere saldırıları için yeşil ışık yaktı.”

Jürgen Klute, Uluslararası Kürt Dayanışma Kolektifi’nin NATO’dan ve uluslararası toplumdan, saldırılarını durdurması için Erdoğan iktidarına baskı yapmasını talep ettiğini kaydetti.

BAERBOCK İLE GÖRÜŞME TALEBİ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Türkiye'ye yaptığı son ziyaret sırasında Türkiye'nin Kürtlere yönelik uluslararası hukuka aykırı eylemlerini eleştirmesini olumlu bulan Klute, “Onunla temasa geçeceğiz ve elbette görüşme talebinde bulunacağız. Çünkü onlarca yıldır Alman hükümetinin bir üyesi olarak, ilk kez biri Türk siyasetine muhalefet ediyor. En son ne zaman olduğunu hatırlamıyorum. Bir Alman politikacı olarak ‘hayır’ diyor ve insan haklarına saygı gösterilmesini talep ediyor” dedi.

KOLEKTİF, TÜRK SALDIRILARINA TEPKİDİR

Uluslararası Kürt Dayanışma Kolektifi Eşsözcüsü Güney Afrikalı aktivist Fazela Mahomed ise şunları paylaştı: “Kolektif esas olarak Türkiye'nin Kürt halkına karşı devam eden saldırılarına tepki olarak başladı. Türk rejiminin Kürt halkına karşı yürüttüğü savaşın tırmanışına önemli bir reaksiyondu. Bu girişim için dünyanın dört bir yanındaki yüksek profilli insanların desteğini almaya çalışmayı kabul ettik. Özellikle Ukrayna savaşının, Erdoğan’ın Kürt halkına karşı saldırılarını cezasız bir şekilde sürdürme fırsatı vermesi kabul edilemez. Bunun için dünyanın dört bir yanındaki duyarlı seslerin ortak bir tavır göstermesini sağlamaya çalıştık. Türk rejimine karşı bunun başarılması önemlidir.”

ERDOĞAN SAVAŞI SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Fazela Mahomed, NATO'yu ve diğer önemli örgütleri ikna etmeye, kamuoyu baskısı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Erdoğan'ın Kürt halkına karşı uyguladığı şiddeti desteklemekten vazgeçmeleri gerekir. Ukrayna'daki mevcut durumu istismar ediyor. Erdoğan'ın barış getirmekle ilgilenmediğini biliyoruz, çünkü barış onun çıkarına değil. Onun hesabı, savaşa devam etmek ve aslında Ortadoğu’da nüfuzunu arttırmak. Bunun durdurulması gerektiğini söylüyoruz.”

KOLEKTİF ÇABALARINI SÜRDÜRECEK

Uluslararası Kürt Dayanışma Kolektifi sözcüleri, kampanyalarının yaygınlaştırarak kesintisiz sürdüreceklerini, daha fazla insanın katılımını sağlamaya çalışacaklarını belirterek, “Politikacılar ve sivil toplumdan diğer gruplarla diyaloga gireceğiz. Türkiye'ye baskı yapmak için bir konferans yapabiliriz. Belki Kuzey ve Doğu Suriye ve Federe Kürdistan’a heyet gönderebiliriz” dedi.