Uluslararası hukuk örgütleri, 20-29 Eylül tarihlerinde İmralı Adası’nda yaptığı ziyaretin ardından İmralı hapishanesinde ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile ilgili kaygıları derinleştiren Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne başvuruda bulundu.
Demokrasi Üzerine İnceleme ve Araştırma Merkezi/Uluslararası Yasal Müdahale Grubu (CRED/GILI), Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları Avukatları Derneği (ELDH), Avrupalı Demokratik Avukatlar (AED), İtalya’dan Giuristi Demokratik (GD), Almanya’dan Republikanischer Anwältinnen- und Anwälteverein e.V. (RAV), Vereinigung Demokratischer Juristinnen und Juristen e.V. (VDJ) ve Verein Für Demokratie und Internationales Recht (Maf-Dad), Belçika’dan Syndicat des Avocats pour la Démocratie (SAD) ile Hollanda’dan Vereniging Sociale Advocatuur Nederland’in yaptığı başvuruda, Türkiye’nin CPT'nin tavsiyelerine uyma ve Abdullah Öcalan ile diğer tutukluların İmralı'daki yasadışı tecridine son verilmesi çağrısı yaptı.
GÖRÜŞMELER 20 YILDIR ENGELLENİYOR
Abdullah Öcalan ile aile ve avukat görüşünün 20 yıl boyunca sürekli engellemelerle karşı karşıya kaldığını belirten kurumlar, Kürt Halk Önderi’nin 2019’dan bu yana avukatlarıyla, Mart 2020'den bu yana da ailesiyle görüştürülmediğini anımsattı.
2016’DAN BU YANA DURUM İYİLEŞMEDİ
CPT’nin 2019’da gerçekleştirdiği ziyarete dair 2020’de yayınlanan raporuna atıfta bulunulan başvuruda, “CPT'nin 2016 ziyaretinden bu yana tutukluların koşullarına ilişkin durum hiç iyileşmedi. Komitenin görüşüne göre, ‘böyle bir durum kabul edilemez.’ Bu, Abdullah Öcalan'ın İmralı'da bulunan 3 tutukluyla temas kurması kadar, aile üyeleri ve avukatlarının ziyaretlerinin engellenmesi için de geçerlidir. Bu nedenle CPT, özellikle İmralı hapishanesinde olmak üzere, hapishanelerde tutulan tüm tutuklular için aileleri ve avukatlarıyla sürdürülebilir ve düzenli bir ziyaret sistemi geliştirmelidir" çağrısında bulunuldu.
CPT’YE BİLDİRİYİ YAYINLAMA ÇAĞRISI
Türkiye’yi CPT'nin eleştirilerini derhal dikkate almaya davet edilen başvuruda, şu ifadelere yer verildi: “CPT'nin tavsiyelerini, özellikle avukatlar ve aile üyelerinin ziyaretleriyle ilgili olarak uygulamaya ve bu bağlamda Türk, Avrupa ve uluslararası yasal hükümlere saygı göstermeye çağırıyoruz. Ayrıca Türkiye hükümetini, CPT'nin Eylül 2022 teftişine ilişkin CPT raporu hakkında vakit kaybetmeden pozisyon almaya ve yayınlanmasının önünü açmaya çağırıyoruz. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ni, Türkiye hükümetinin CPT'nin tavsiyelerine uymayı ısrarla reddetmesini tartışmaya ve gerekli adımları atmaya çağırıyoruz. Türk hükümetinin CPT'nin tavsiyelerine uymayı tekrar eden bir şekilde reddetmesi karşısında, CPT'yi Sözleşme'nin 10 Maddesinden yararlanmaya ve ana suistimalleri ve bunun İmralı'daki tutukluların sağlığı üzerindeki etkilerini özetleyen bir bildiriyi yayınlamaya çağırıyoruz.”