Woller: Kürtlerin yanında olmaktan onur duyuyorum

Viyana’daki Newroz kutlamasına katılan Viyana Eyalet Parlamentosu Başkanı Ernst Woller, uzun zamandan beri Kürtleri ve verdikleri mücadeleyi bildiğini dile getirerek Kürtlerin yanında olmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Bu yıl dünyanın dört bir yanında coşkulu Newroz kutlamaları yapıldı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan coşkulu kutlamaya dört parça Kurdistanlıların yanı sıra çok sayıda Kürt dostu, Avusturyalı da katıldı. Bu yıl Newroz Bayramı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da 26 Mart’a kutlandı. Binlerce Kurdistanlı'nın katıldığı kutlamaya Viyana Eyalet Parlamento Başkanı Ernst Woller boynuna taktığı yeşil sarı kırmızı fularla çıkıp halkı selamladı. Kısa bir konuşma yapan ve halkın Newroz’unu Kürtçe kutlayan Ernst Woller, 30 yıla yakındır Kürtleri tanıdığını ifade ederek Kürtlerin coşkusuna ortak olmaktan onur duyduğunu dile getirdi.

Woller, bu tarz etkinliklerin birlik olmak bakımında önemli olduğuna vurgu yaparak “Bu Newroz etkinliğine katılmaktan onur duyuyorum. Bütün katılımcıların Newroz bayramını kutluyorum. Ben her zaman Kürt halkının yanındayım. Viyana’da on binlerce Kürt yaşıyor. Ben Kurdistan’ın ve Kürtlerin durumunu biliyorum. On milyonlarca Kürt devletsiz bir biçimde, kimliksiz yaşıyorlar. Bunun için de buradayım. Bu tarz etkinlikler, birlik olma açısında önemlidir. Bu etkinliğe Kurdistan’ın farklı parçalarında insanlar katılıyor. Bu aynı zamanda Viyana şehri için de önemlidir” diye konuştu.

KÜRT DOSTLARINA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Yaklaşık olarak 30 yıldan fazladır Kürtleri tanıdığını ve bir Kürt dostu olduğunu dile getiren başkan Ernst Woller daha önce de defalarca hem Güney Kurdistan’a, hem de Kuzey Kurdistan’a gittiğini ve burada çok sayıda Kürt ile dost olduğunu ifade etti. Kürt dostlarına büyük görev düştüğüne vurgu yapan Woller, “Bu mücadeleyi uzun süredir takip ediyorum. 2002 yılında seçimleri izlemek üzere Diyarbakır’a gittim. Bir sürü Kürt tanıdım ve onlarla dostluklar kurdum.

Kürt dostları, Kürtlerin mücadelesini burada (Avrupa) daha çok anlatmalı ki burada yaşayanlar onları tanısın. Bizlerin en önemli görevlerinden biri Kürtleri tanıtmak olmalıdır. Eğer insanlar Kürtleri tanırsa, onların yaşadıklarını öğrenirse daha çok Kürtleri destekler ve bir çaba içine girerler. Ben kendim Kurdistan’a, Diyarbakır’a gittim. Diyarbakır Newroz’unda bir buçuk milyon insan gördüm. Bu beni çok etkiledi, mutlu oldum. Gerçekten çok değerliydi. Bu harekete, bu topluma saygım daha da arttı” dedi.

FEY-KOM’UN ÇALIŞMALARI ÖNEMLİ

Woller, Viyana başta olmak üzere Avusturya’da çalışma yürüten Avusturya Kürt Konseyi’nin (FEY-KOM) yaptığı çalışmaların önemli olduğunu dile getirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uzun yıllardır tutuklu olduğuna vurgu yapan Woller “İnsanlar bu konu üzerinde sürekli durmalıdır. Şimdi burada bir Newroz kutluyoruz. Oldukça da görkemli ve coşkulu bir kutlama oluyor. Bunun gibi görkemli etkinlikleri daha çok yapmalıyız. Sesimizi böyle yükseltebiliriz. Viyana’da birçok eylem yapıldığını biliyorum. Bu eylemlerde, bu kutlamalarda çok sayıda insan Kürtleri ve onların mücadelesini tanıdı. FEY-KOM’un burada yaptığı çalışmalar da önemlidir. Burada ne kadar iyi çalışma yürütülürse Kürt halkının mücadelesi de o kadar güçlü olur” ifadelerini kullandı.

ERNST WOLLER KİMDİR?

2 Mart 1954 yılında Avusturya’nın Başkenti Viyana’da doğan Ernst Woller, Avusturyalı bir siyasetçi (SPÖ) ve Viyana Eyalet Parlamentosu’nun mevcut başkanıdır. Woller, Viyana’nın 3. bölgesinde on yıl belediye meclis üyeliği yaptıktan sonra, 1988 yılında Viyana Belediye Meclisi’ne ve Eyalet Parlamentosu’na geçti ve 1991 yılında Federal Konsey üyesi oldu. Woller, 1993’ten bu yana yine Viyana Milletvekili ve 2018’den bu yana da birinci Başkan olarak Eyalet Parlamentosu’na başkanlık ediyor.