GÖRÜNTÜLÜ

Xakurkê şehitleri Paris’te anıldı

İşgalci Türk devletinin saldırılarında şehit düşen üç Kürdistan Özgürlük Gerillası anıldı, mücadelelerine sahip çıkma sözü verildi.

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a işgal saldırılarında 4 Ağustos günü şehit düşen Rustem Serhed (Şahin Pekür), Asrîn Bawer (Sevda Topçu) ve Xwînda Çiya (Necla Ahmed Silêman) için Fransa'nın başkenti Paris'in Drancy banliyösünde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Şehit Rustem Serhed’in ailesi ve Drancy Kürt Halk Meclisi üyeleri, şehadetlerinin açıklandığı 12 Eylül tarihinden itibaren Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde taziye kurdu. Binlerce Kürdistanlı, dört gün boyunca düzenlenen taziyeyi ziyaret etti.

Bugün ise Drancy’de bulunan büyük bir salonda Rustem Serhed için görkemli bir anma düzenlendi.

Anma Rustem Serhed, Asrîn Bawer ve Xwînda Çiya şahsında Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

İlk konuşmayı yapan şehit Rustem Serhed'in babası, “Rustem sadece bizim şehidimiz değil sizlerin de şehididir. Sizlerden tek istediğim şehitlere sahip çıkmanızdır” diyerek, oğullarının şehadet haberini aldıkları günden bu yana kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti.

Baba, “Türk devleti bilmeli ki Kürt halkı bitmez. Dünyada su damlaları biterse ancak Kürtler biter. Bu da mümkün değil. Türk devletinin barıştan başka bir şansı yoktur. Bizler onurlu bir barış istiyoruz. Kürt gençleri dilleri için, kültürleri için, ülkeleri için mücadele ediyor. Bizler de onların mücadelesine sahip çıkmalıyız. Şehitlere sahip çıkmalıyız” dedi.

Şehit Asrin Çiya'nın kardeşi de şehitlere sahip çıkmaya çağırdı.

Anmaya katılan Civaka Îslamiya Kurdistan temsilcisi de bir konuşma yaptı. Temsilci,

“Onlara ölü demeyin çünkü onlar yaşıyor. Anıları ve mücadeleleridir. Dünya tarihinde Firavunlar ve Nemrutlar var oldukça karşılarında duran İbrahimler ve Musalar da olacaktır. Zalim Dehaqlar var oldukça Kawalar ve Rustemê Zallar da olacaktır. Zalimlerin karşısında duranların ismi gibi, şehitlerimizin de isimleri tarihe geçiyor. “Şehîd Namirin” sloganının anlamı da budur. Biz davamıza ve mücadelemize inanıyoruz. Dünyadaki bütün inançlara sorun, davamızda haklı olduğumuzu söyleyecekler. Şehitlerimize söz veriyoruz, hayallerini davalarını en yüksek seviyede devam ettirip mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Bir şehit annesi ise, her zaman olduğu gibi mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayarak, “Önderliğimize inanıyoruz. Önderliğimizden başka hiç hiç kimseye güvenmiyoruz. Onun fikirlerine inanıyor, onun yolundan gidiyoruz” dedi ve şehitleri andı.

Ardından şehit Rustem Serhed'in konuşmaları sinevizyon şeklinde izlendi. Anmada sık sık "Şehîd Namirin" sloganı atıldı.