'Yeni Bir Dünyanın Elçiliği: Kurdistan' projesi Lozan'da start aldı
'Yeni Bir Dünyanın Elçiliği: Kurdistan' sanat projesi Lozan'da start aldı.
'Yeni Bir Dünyanın Elçiliği: Kurdistan' sanat projesi Lozan'da start aldı.
KNK Üyesi Kürt Siyasetçi Nilüfer Koç ve Sanatçı Jonas Staal tarafından sanatsal, kültürel ve siyasi bakış açısıyla tasarlanan projenin organizatörlüğünü ve ev sahipliğini İsviçre’nin ve Avrupa’nın önde gelen tiyatrolarından Lozan Vidy Tiyatrosu (Théâtre Vidy-Lausanne) yaptı. Projeye Mondriaan Vakfı ve Progressive International gibi uluslararası kurumlar da destek verdi.
Dünyanın birçok ülkesinden sanatçı, siyasetçi ve akademisyenin katılımıyla başlayan etkinlikler 2 ayrı Workshop - Atölye çalışmasıyla başladı.
'Demokratik Konfederalizm' başlığıyla Nilüfer Koç, Amerikalı Ekonomist David Adler ve İsviçreli İnsan hakları aktivisti Elisabeth Decrey Warner’in katılımıyla gerçekleşen “Devletsiz Demokrasi” atölye çalışmasında Demokratik Konfederalizmin temelinde Kürt Halk Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin 4 parça Kurdistan'da yaşam bulduğuna dikkat çekildi.
Yine bu temelde 1923 yılında uluslararası güçler eliyle Kurdistan'ın bölünmesine sebep olan Lozan Antlaşması'yla Kurdistan'ın ulus devletler tarafından paylaşıldığına işaret edilen sunumda, Demokratik Konfederalizm projesinin yine bu ulus devlet mantığını ortadan kaldırmayı hedeflediğine vurgu yapıldı. Sunumlarda bugün 4 parça Kurdistan'ın birliğinin hedeflendiğine değinildi.
Demokratik Konfederalizmin vazgeçilmezi olan kadın mücadelesinin ele alındığı atölyede ayrıca Rojava'da süren devriminin yaratılması ve sürdürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Bangladeşli sendikacı ve Awaj Vakfı'nın kurucusu Nazma Akter tarafından gerçekleştirilen bir diğer atölye çalışması ise Bangladeş'teki sendikaların ve işçilerin durumuna ilişkin genel bir tablo çizdi.
"Birlik İçin Kadın Mücadelesi" başlığıyla düzenlenen atölyede Kapitalist sistemin kadın üzerindeki baskına değinilerek, kadınların bu baskıdan kurtulmasında Demokratik Konfederalizm projesinin önemine dikkat çekildi.
"Vatansız Sömürgecilik” başlığıyla devam edecek olan atölye programına Güney Kurdistan'daki Jineoloji Akademisi'nden Gazeteci-Yazar Necibe Qeredaxi, Hindistan’dan Avukat, Politik Danışman Varsha Gandikota ve Fransa'dan Yazar Fatima Ouassak panelist olarak katılacak. Bugünkü etkinlikler serisi akşam saatlerinde müzik dinletisi sona erecek.