GÖRÜNTÜLÜ

Yeniden İnşa Konferansı Tişrîn direnişine adandı

YJK-E’nin düzenlediği “Yeniden İnşa Konferansı”, Tişrîn Barajı’nda direnenlere adanırken, İnisiyatif, komün ve meclislerin yeniden ele alınıp örgütlendirilmesine ve çalışmalara dair kararlar alındı.

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde Yeniden İnşa Konferansı konferansı düzenledi. Alevi Bektaşi Kültür Derneği toplantı salonunda düzenlenen konferansa 170 delege katıldı.

Konferansın düzenlendiği salona “Azadî Bi Xwebûn û Avakirinê re Mîsoger Dibe!” pankartı asıldı.

Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan konferansta aktivist Sultan Öger, Almanya’da Kürt kadın çalışmaları ve inşa sorunlarına dair bir sunum yaptı.

Sultan Öger, şunları belirtti: “Mevcut yapımız, kadınların ve toplumun sorunlarını çözmekte yetersiz kalıyor. Kurdistan’daki gelişmelere karşı burada ayakta durmak temel görevimiz. Ancak, buradaki toplumun sorunlarına çözüm üretmek de sorumluluklarımız arasında. Çalışmalarımıza merkeziyetçi bir yaklaşım hakim ve bu tıkanmalara yol açıyor. Paradigmamıza uygun olarak yereli esas almalı ve alanları örgütleyerek daha fazla kadına ulaşmalıyız. Çalışmalarımızı merkezileşme üzerinden yürütmek yanlıştır. Kadın alanında, özellikle eğitimde ciddi sıkıntılar var. Sorunları tespit edip önleyici tedbirler geliştirmek yerine sorun ortaya çıktıktan sonra çözüm aramaya çalışıyoruz. 50 yıllık tarihimiz ve birçok yaratımımız var. Ancak temel sorunumuz, mevcut sorunlarda derinleşmememizdir. “Jin Jiyan Azadî” felsefesi dünyaya örnek olurken, kendi içimizde bu felsefeyi hayata geçirme noktasında eksikliklerimiz var. Yüzeysel yaklaşımları aşarak mücadelemizi güçlendirebiliriz.”

‘SİSTEMİMİZİ YERELDEN MERKEZE DOĞRU OLUŞTURMALIYIZ’

Gazeteci Songül Ömürcan ise, “İnşa sorunlarının çözümü” perspektifine odaklanan sunumunda şu hususlara dikkat çekti: “Devrim yapmak için anı doğru değerlendirmek şarttır ancak kullandığımız kavramların anlamını ne kadar düşünüp pratikleştirdiğimiz sorgulanmalıdır. Paylaşım ve karşılıklı sorumluluk ilkelerine bağlılık güçlü olmamızı gerektirir, fakat bu noktada eksikliklerimiz var. Köklerimizde komünalizm ve paylaşım bulunuyor. Bunu yeniden yaşatmalı, anlamı ve pratiği derinleştirmeliyiz. Sorun ve çözüm iç içedir, çözümü sorunun içinde aramalıyız. Eğer sistemimizi komünler üzerinden kuruyorsak, komünün ne olduğunu doğru anlamalıyız. Önderliğin vurguladığı gibi, komünler yerelden merkeze doğru, doğrudan demokrasi temelinde oluşmalıdır. Kültür, diplomasisi gibi alanlarda komün meclislerimizi oluşturmak kritik bir ihtiyaçtır. Komünlerin eksikliği ciddi bir sorundur.”

Eğitim ve akademi alanındaki sorunların da dönüşüm önünde engel teşkil ettiğini belirten Songül Ömürcan, “Artık devrimin destekçisi değil öncüsü olmalıyız. Ancak, eğitim ve kendimizi geliştirme konularında yeterince ciddiyet ve disiplin göstermiyoruz. Öz güven eksikliğimizi aşarak kendimizi eğitmeli, irademizi ortaya koymalıyız” dedi.

Sunumları soru ve cevaplar takip etti. Ardından kadınlar yeniden inşa sorunlarını karşılıklı tartışma, öneri ve öz eleştiri temelinde dile getirdi..

Daha sonra özellikle Kürt Özgürlük Hareketi’yle paralel gelişen kadın mücadelesi ve Rojava’da yükselen kadın devriminin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ardından Kongra Star üyesi Jiyan Hisên, Kuzey ve Doğu Suriye’den görüntülü katılarak, bir konuşma yaptı.

Konferansın ikinci oturumu kadın çalışma atölyeleri ile devam etti.

32 MADDE KARARLAŞTIRILDI

Atölye çalışmalarında yürütülen tartışmalar sonucunda ortaya çıkan öneri ve tespitler doğrultusunda, 32 maddeden oluşan bir karar bildirgesi hazırlandı. Yeniden İnşa Konferansı’nın kararları şöyle:

*İnisiyatif, komün ve meclislerin yeniden ele alınıp örgütlendirilmesi

* Alan komünleri oluşturmak üzere komün temsillerinden kent meclislerinin oluşturulması

*Kongrelerde önce o şehirde yaşayan tüm kadın kitlesine ulaşılması, kadınların ihtiyaçları doğrultusunda kongrelerde kararlaşmalara gidilmesi ve projeler oluşturulması

*Komünler ihtiyaç ve potansiyellerine göre kendini örgütler. Örnek, bir komün eğer 3 boyutta ihtiyaç duyularsa ona göre komünü örgütler (boyut temelinde örgütlenme, kültür, eğitim, dış ilişki, sosyal, kooperatif, ekoloji, hak ve adalet vb. Bunlar ihtiyaca göre çoğaltılabilir)

*Eylül ayı itibarıyla meclis kongrelerinin Aralık ayı sonuna kadar yapılması

*Meclis ve komünlerin iki yılda bir kongrelerini yapması, yılda bir ise geniş toplantıların yapılması

*Eyalet düzeyinde dış ilişki ve eğitim sözcülerin ve komitelerin oluşturulması

*Her komün ve meclis boyutları ile birlikte yılık planlamasını oluşturması ve bunu YJK-E’ye sunması

*Derneklerin çekici alanlar haline getirilmesi. Özellikle tüm derneklerin kadın, genç ve çocuklara hitap edilecek şekilde kadın meclis ve komünleri inisiyatif alarak dizayn ve düzenlenmeleri yapmalı.

*Genç kadınların örgütlenmesi için kadın komün, inisiyatif ve meclislerde genç kadın örgütlenmesine özgün yer verilmeleri ve esnek çalışmaların yapılması

* Tüm komün, meclis ve inisiyatiflerimizin bulunduğu tüm alanlarda imkanlar dahilinde Kürdistani temelde oluşturulmasına özen gösterilmesi

* Dışımızdaki farklı halk ve inançtan kadınlar ile ortak platform vb çalışma zeminlerinin geliştirilmesi. Komün, meclis ve inisiyatifler bunu esas alması var olan yerlerin de güçlendirilmesi

*Yerellerde kadın basın temsillerin oluşturulması

* Tüm toplantılarda inşa çalışmalarının özel bir gündem olarak ele alınması

*Meclislerde rotasyon yapılarak tüm boyutlara bütünsel bakan bir yaklaşımın oluşturulması

*Konferansta alınan karar ve planlamalar temelinde komün, meclis ve inisiyatiflere aktarım ile birlikte her alanın inşa çalışmalarını başlatması

 Sosyal alana ilişkin:

*Avrupa’ya göç eden halka bürokratik ve hukuksal konularda vb. yardım etmek için meclisler bünyesinde danışman komisyon oluşturulması

*Sosyal alan boyutunun yerellerde projeler oluşturarak komisyonun örgütlendirilmesi.

*Sosyal komisyonlar için de mesleki örgütlenmelere gidilmesi (örneğim avukat, doktor, pedagog vb.)

Eğitim çalışmalarına İlişkin:

*Tüm komün, meclis ve inisiyatifler de periyodik olarak eğitimlerin yapılması (sağlık, hukuk, psikolojik, anne-çocuk ilişkileri, pedagoji vb)

* Yerellerde anadil eğitimlerinin örgütlendirilmesi

* Yurtseverlik bilincinin oluşması için anne ve çocuk kamplarının daha yaygın yapılması, var olan kampların güçlendirilmesi

* Erkeklere dönük özgün eğitimlerin daha da yaygın yapılması

* Çalışan arkadaşlarımızın aileleri ile birlikte özgür eş yaşam temelinde eğitimlerin düzenlenmesi

* YJK-E bağlı komün, meclis ve inisiyatif sözcüleri ve federasyon ve tüm asbaşkanlarla birlikte yılda 2 sefer ortak eğitimlerin yapılması

* Her sahada yılda en az bir defa kadın ve çocuk kamplarının yapılması.

* Kitleye dönük aydınlatma, panel ve seminer vb. çalışmaların yapılması

* Genç kadınlara ilişkin sosyal, sportif aktivitelerinin örgütlendirilmesi

* Göçle birlikte ailesel, kimliksel ve kültürel ortaya çıkan sorunlar üzerinde bir çalıştayın yapılması

Dış ilişki çalışmalarına İlişkin:

*Dış ilişki çalışmaları olan yerlerde güçlendirilmesi, olmayan yerlerde komisyonun oluşturulması ve çalışmaların ekipleşmesi ve kurumlaşmanın esas alınması

*Farklı konulara ilişkin farklı kadın örgüt, kurum ve değişik çevrelerle ortak platformların oluşturulması ( savaş karşıtı, militarizme karşı, ekolojik, mülteci guruplar vb )

* Halk diplomasisi esprisinden yola çıkarak dost kadın ağlarının oluşması yönünde daha geniş bir perspektifle çalışma yürütülmesi.

*Diploması çalışmalarına ilişkin eyalet ve sahalarda eğitimlerin yapılması.

Karar bildirgesi okunduktan sonra delegelerin onayına sunuldu. Konferansta yapılan oylamada, 32 madde o birliği ile kabul edildi. Karar taslağının kabulü, kadınların zılgıt ve sloganlarıyla büyük bir coşku ile karşılandı.

İnşa Kongresi Tişrîn Direnişine Adandı

Konferans sonunda YJK-E Dönem Sözcüsü Keziban Doğan, Türk devletinin, çeteleriyle birlikte gerçekleştirdiği işgal saldırılarına karşı Tişrîn Barajı’nda verilen direnişe ilişkin bir açıklama yaptı. Keziban Doğan, kadın örgütlenmesinin yeni bir yaşam inşası anlamına geldiğini belirterek, “Kurdistan’ın yüreği oradaki direnişçilerle beraberdir. Bugün tüm Kurdistan, Tişrîn direnişiyle gurur duyuyor ve onlarla birliktedir. Bu konferansı şehit Menice arkadaşın şahsında tüm direnişçilere adıyoruz. Bu, Kurdistan’ın direnişidir; Kobanê’nin direniş ruhu, bugün Tişrîn’de yeniden canlanmıştır. Ve bu ruh asla ölmeyecek, hep direnecektir” dedi.

Kadınlar, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwadana Rojava”, “Bijî Berxwadana Tişrîn” sloganları, alkış ve zılgıtlarla açıklamayı sonlandırdı.

Daha sonra sahneye Hunera Mizgîn grubu çıkarak, bir müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisinin ardında konferans sona erdi.