YJK-S’liler: Türk devletinin kadın katliamlarını durdur

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de özellikle kadın ve çocukları hedef alan saldırılarına karşı öfkelerini dile getiren kadınlar, BM'ye, ‘sorumluluklarını yerine getir’ çağrısı yaptı. 

Kürdistan’ın 24 Ocak 2021’den bu yana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle her çarşamba Cenevre’de düzenlediği oturma eylemini bu hafta İsviçre Kürt Kadınlar Birliği-YJK-S üyeleri sürdürdü. 

Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde 20'inci ayına giren oturma eyleminde bu hafta, Türk devletinin son bir ay içerinde özellikle çocuk ve kadınları hedef alan saldırılarına dikkat çekildi. 

Ağustos ayının başından bu yana Türk devletinin SİHA saldırıları sonucu 8 çocuğun katledildiği ve 24’ünün ise bu saldırılar sonucu yaralandığına dikkat çeken kadınlar, Türk devletinin saldırılarının bir an önce sonlandırılması için BM'ye çağrıda bulundu. 

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra 

Cenevre CDK Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev bir konuşma yaptı:

"Önderliğimizin fiziksel özgürlüğünü talep etmek amacıyla düzenledikleri eylemlerinde Türk devletinin faşist saldırılarına dikkat çektiklerini belirten Mülkiye Aşırbaev, şöyle devam etti: “Kürt kadınları BM'nin önüne kendi çocukları için, toprağı için, özgürlüğü için bugün geldi buraya. 4  çocuğumuzu, genç kadınımızı katlettiler. Dünyanının neresinde hangi çocuk okula giderken, voleybol oynarken katledilmiş. Katledilenler sadece bizim çocuklarımız. yle sürdürdü: Bizler katledilmemek için özgür olmaya mecburuz. Bugün siyah elbise mi giyelim diye düşündük. Hayır, biz düşmanın istediğini yapmayacak, güllerle geleceğiz.  İşgalcilerin kendisi topraklarımızdan çıkacak, biz kazanacağız. Bunu herkes iyi bilsin. Bijî jinên Kurd! Bijî PKK, Bijî Serok Apo, Jin jiyan azadî."

Kürdistan Halklarına Destek Grubu adına ise Fransızca açıklamayı Lucia Parri okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“2 Ağustos’ta Til Rifet’te 17 yaşındaki Fehime Reşo, 16 Ağustos'ta Qamişlo’nun Sinaa Mahallesi’nde Ehmed Elî Hisên ve Aheng Ekrem Hisên, 16 Ağustos'ta Kobanê Zorava köyünde 12 yaşındaki Ebid Mihemed Hecî, 18 Ağustos'ta Hesekê-Til Temir’in Şemoka köyünde kız çocukların eğitim merkezine yönelik hava saldırısında Raniya Eta, Zozan Zêdan, Dîlan Izedîn ve Diyane Elo katledildi.

Biz Türk ordusunun bu saldırılarına son vermesini talep ediyoruz!

Kız çocuklarının  eğitime erişimi, Kuzey ve Doğu Suriye’de Özerk Yönetim inşasının başarısının sonucudur. Bu kazanımlar korunmalıdır. Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının kapatılmasını talep ediyoruz. Türk insansız hava araçlarının bu saldırıları gerçekleştirmesine artık izin verilmemeli. Türkiye insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulmalı. Tüm insanların ve özellikle çocukların barış içinde yaşama hakkı vardır."

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

“Liberte Öcalan”, “Faşişt L'etat Türk”, “Bijî Serok Apo” “Nous sommes qui PKK”, “Vive le PKK” sloganlarıyla oturma eylemine devam edildi.