Zürih Rojava Komitesi’nin etkinlikleri sürüyor

10. yıl etkinliklerinin Ağustos teması, “Rojava ve Kadın Devrimi” idi. Rojava’da edindikleri gözlem ve röportajlar sonrasında hazırlanan “Ne istediğimizi biliyoruz” kitabının tanıtımı yapıldı, işgal saldırılarına karşı devrimi savunmanın önemi vurgulandı.

Zürih Rojava Komitesi’nin Rojava Devrimi'nin 10. yılı vesilesiyle Nisan ayından bu yana gerçekleştirdiği etkinlik dizisi devam ediyor. 

İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlenen açık hava etkinliklerinin Ağustos ayı teması “Rojava ve Kadın Devrimi” idi.

Zürih Rojava Komitesi, Beritan Kürt Kadın Meclisi ve FİST (Feminist, Enternasyonalist ve Dayanışmacı Buluşma) tarafından düzenlenen etkinlikte, başta Avrupa'da olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde aktif olan “Women Defend Rojava – Kadınlar Rojava'yı Savunuyor” kampanyasından katılan Nora ve Amara adlı iki enternasyonalist sunum yaptı.

NE İSTEDİĞİMİZİ BİLİYORUZ’ KİTABI TANITILDI

2018'de enternasyonalist kadın delegasyonu içerisinde yer alarak Rojava'yı ziyaret eden Nora ve Amara, ‘Zusammen Kämpfen (Birlikte Mücadele) adı altında 14 kadınla birlikte yer aldığı editör grubunda, Rojava'da kadın öz örgütlülüklerini incelemiş, devrimde ve özyönetimde kadının rolü üzerine birçok kadınla röportaj gerçekleştirmişti.  6 aya yakın süren çalışmanın ardından editör grubu Avrupa'ya geri dönerek bu röportajlar ve oradaki izlenimleri sonucunda “Wir wissen, was wir wollen – Ne istediğimizi biliyoruz” adıyla bir kitap yayınlanmıştı. 

Bugünkü etkinlikte, kitaptan alıntılarla Rojava Devrimi'nde kadının rolüne dair sunum yapan Amara ve Nora, 10 yıllık devrim sürecinin gelişimine ve bununla beraber kadının toplumdaki rolüne dair anlatımlarda bulundu. 

Amara yaptığı sunumda, 2012'de başlayan Rojava Devrimi'nin halkların ortak değeri olduğunu ve korunması gerektiğini, çünkü devrim öncesinde toplumda yok sayılan, köleleştirilen, eve hapsedilen kadının bugün yaşamın her alanında kendini var ettiğini, devrimin katalizörü ve temsilcisi olduğunu söyledi. Bunun sadece Rojava, Suriye ya da Ortadoğu için değil, tüm dünya kadın hareketleri için bir örnek ve böylelikle de umut olduğunu belirten Amara, Türk devletinin işgal ve imha saldırılarına da dikkat çekti.

‘ŞİMDİ ROJAVA’YI SAVUNMALIYIZ’

Rojava Devrimi'nin 10 yıllık kısa bir süre içerisinde bölge ve dünya ezilenlerine umut olmasının dünyadaki sömürgeci ve baskıcı güçleri rahatsız ettiğini ifade eden Nora ise devamla şunları belirtti: "Bugün her zamankinden daha fazla Rojava'nın savunulması gerekiyor. Çünkü bu 10 yıl içerisinde uluslararası güçlerin desteğiyle ortaya çıkan DAİŞ'i yenmenin, Türk Devleti'nin Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî işgallerine ve işgallerini genişletme çabalarına karşı direnmenin ve aynı zaman içerisinde de dünyaya umut olan yaşamı inşa etmenin çağımızda eşinin benzerinin olmadığı gerçeği ortaya çıkmıştır."

22 Temmuz 2022'de Qamişlo'daki Kadın Devrimi Forumu'ndan dönerken Türk devletinin hava saldırısında şehit düşen Jiyan Tolhildan, Roj Xabur ve Barîn Botan'ın da anıldığı etkinlik, soruların cevaplanmasıyla sohbet tarzında devam etti.

Rojava Devrimi 10. yıl etkinlikleri, 24 Eylül'de yine Zürih'te devam edecek.