Zürih ve Cenevre’de 1 Eylül eylemleri

Zürih ve Cenevre’de düzenlenen eylemlerde Türk devletinin NATO ülkeleri ortaklığıyla Kürt halkına yönelik yürüttüğü savaş protesto edildi, Kürt gençlerinin cenazelerinin poşet içerisinde verildiği bir ortamda kalıcı barıştan söz edilmeyeceği vurgulandı.

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle İsviçre'nin Zürih ve  Cenevre kentlerinde eylemler düzenlendi.

ZÜRİH

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi'nin (YJK-S)  çağrısıyla Helvetiaplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. 

Türk devletinin savaş suçlarının teşhir edildiği pankart ve dövizler dikkat çekerken, eylemde Sanatçı Kawa Urmiye bir konuşma yaptı. Kawa Urmiye, "Bugün Zürih'te yağmur altında duruyor olabiliriz ama bugün dört parça Kürdistan'da yağmur yerine kimyasallar akıyor, kan damlıyor. Cenazelerimiz bugün poşetlerle bizlere veriliyor, zindanlardan tabutlarımız çıkıyor, halkımıza kimyasallarla saldırılıyor. Kürt halkına uygulanan topyekun bir katliam dünyanın gözü önünde ve NATO'nun desteğiyle yapılıyor” dedi ve başta Kürt sanatçılar ve aydınlar olmak üzere mücadeleyi güçlü sahiplenme çağrısı yaptı.

Urmiye'nin ardından söz CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer ise, 2015’te Sur’daki soykırım saldırılarında katledilen Hakan Arslan’ın kemiklerinin 7 yıl aradan sonra babasına bir torba içerisinde teslim edilmesini hatırlattı ve şöyle konuştu: "Kürt'ün ölüsüne bile tahammülü olmayan bu zihniyet yok olmadıkça Kürt halkı için barış gelmeyecektir. Biz bu zihniyeti, gerillanın mücadelesini sahiplenerek yıkacağız. Ne Türk devleti ne de Avrupa'dan barış bekliyoruz. Kürt halkı dün nasıl direndiyse bugünde direnişini sürdürüyor. Bu direniş yarın da sürecektir."

Miting, CDK-S Eşbaşkanlık Divanı adına Emrullah Bingül ile PYD adına Ali Omar tarafından yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.  

Kürdistanlılar daha sonra İsviçreli ve göçmen örgütlerin ırkçılığa ve faşizme karşı Bahnhofplatz'ta düzenlediği eyleme katılmak üzere kent merkezinde yürüyüş yaptı. 

CENEVRE

Place de Neuveu meydanında İsviçreli ve göçmen STK, parti ile kurumlar tarafından Dünya Barış Günü dolayısıyla stantlar kuruldu. Kürdistanlılar da kendi renkleriyle eyleme katılarak kalıcı bir barış için Kürt sorununa demokratik çözüm taleplerini dile getirdi.