Zürih ve Lozan’da taziyeler kuruldu

Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonucu yaşamını yitirenler için Heyva Sor ve KOMAW tarafından Zürih ve Lozan kentlerinde taziyeler kuruldu.

Maraş merkezli 6 Şubat günü meydana gelen depremlerde  yaşamını yitirenler için İsviçre’nin Zürih ve Lozan kentlerinde kitlesel taziyeler kuruldu.

Heyva Sor a Kurdistan ve İsviçre Şehit Aile Kurumu (KOMAW) öncülüğünde kurulan taziyelere KCK Yürütme Komitesi Üyesi Zübeyir Aydar, KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, Maraş Dernekler Federasyonu (MARDEF) yöneticileri, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanları İsmail Kardaş ve Selma Sürer ile depremlerde yakınlarını kaybeden onlarca aile katıldı.

ZÜRİH

Depremde yakınlarını kaybedenler için İsviçre’nin Zürih Kantonuna bağlı Bülach kentinde taziye kuruldu.

Taziye öncesi saygı duruşunda bulunuldu. Heyva Sor a Kurdistan adına Emine Enhas, KOMAW adına Metin Mintaş ve taziye tertip komitesi adına Mehmet Özbek ailelere başsağlığı dileklerini iletti. Daha sonra Pir Binali Sağlam ve Ali Matur, gulbang okuyup, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

DEVLET ÖLÜMLERE SEYİRCİ KALDI

Taziyeye katılan KCK Yürütme Komitesi Üyesi Zübeyir Aydar bir konuşma yaptı. Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Aydar, şunları söyledi: “Deprem bir doğa olayıdır ancak deprem sonrası yaşananlar doğa olayı değildir. Devlet bilerek yardım yapmayarak binlerce insanın ölmesine seyirci kaldı. Halkımızın depremin ilk anında her yerde yardıma koşması önemli ve anlamlıdır.

İNSANSIZLAŞTIRMA POLİTİKALARINI BOŞA ÇIKARMALIYIZ

Devlet oradaki halkımıza yardım etmeyerek oranın boşaltılmasını istiyor. Devletin bölgeyi insansızlaştırma politikalarını boşa çıkarmalıyız. İnsanlarımızın barınma koşullarını yaratmak için herkes sorumluluk almalıdır. Topraklarımıza ve halkımıza sahip çıkacağız. Köylerimizi yeniden inşa edeceğiz. Heyva Sor öncülüğünde başlatılan yardım kampanyası önemlidir. Yıllardır yaptığı yardımlarla kendini ispatlamıştır. Bütün halkımız bu kampanyada yer almalıdır.”

Devletin, yaşanan deprem felaketinden sonra kimsesiz çocukları kendisine yakın cemaatlere teslim ettiğine işaret eden Zübeyir Aydar, “Anne babasını yitiren çocuklar var. Herkes bu çocuklara sahip çıkmalıdır” dedi.

DEVLET ENGELLEMEK İÇİN VARDI

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da kısa bir konuşma yaptı. “Devlet nerede” sorusunun çokça sorulduğunu hatırlatan Fatoş Göksungur, “Devlet en başından beri orada vardı. Nasıl vardı? Yardımları engelledi, gelen yardımlara el koydu, yardıma koşanlara işkence yaptı, yardım faaliyetlerinde bulunan merkezlere kayyum atadı, depremde ağır hasar alan Rojava kentlerini bombalayabildi. Yani vardı” dedi.

‘DERSİM’İN KAYIP KIZLARI’ BİR KEZ DAHA YAŞANMASIN

Depremde ailelerini yitiren veya kaybeden çocukların durumuna da dikkat çeken Fatoş Göksungur, ikinci bir ‘Dersim’in kayıp kızları’ vakasının yaşanmaması için herkesin duyarlı olması gerektiğini belirtti ve şunları ekledi: “Dersim soykırımında sağ kalan çocuklar evlatlık olarak verildi; şimdi de deprem bölgesinde ailelerini yitiren çok sayıda çocuk var. Bunların durumu yakından takip edilmelidir. Herkes bu çocuklara sahip çıkmalıdır. Depremin ilk günü, Alevi halkının yoğun yaşadığı yere seyyar mescit yollamak Alevi inancına yapılan bir saldırıdır. İnsanlarımızı kefensiz defnettiler. Bu hangi inançta var? Bütün kurum ve kuruluşlarımızla bu depremin yaralarını saracağız” dedi.

YARDIMLAR KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜLMELİ

MARDEF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Üstek de yapılan yardımlara ilişkin bilgiler verdi. Üstek, “Depremin yaşandığı ilk andan itibaren hem ülkede hem Avrupa’da çok hızlı biçimde organize olup halkımıza yardımları ulaştırdık. Yardımlarımız sadece Maraş’a değil Hatay ve Adıyaman’a da ulaştı. Yükümüz ağır; bundan sonra da yardımlarımız kesintisiz olarak sürmelidir” dedi.

Son olarak depremde yaşamını yitiren aileler kısa birer konuşma yaptı. Anma programından sonra ailelerin taziyeleri kabul etmesi geç saatlere kadar devam etti.

LOZAN

Depremde yaşamını yitirenler için ikinci taziye, İsviçre’nin Lozan kentindeki Demokratik Kürt Kültür Derneği’nde kuruldu. Lozan civarında yaşayan ve akrabalarını depremde yitiren Meletî, Semsûr, Dîlok, Amed ve Hataylı ailelerin ortak kurduğu taziyeye çok sayıda kişi katıldı. Taziye öncesi bir anma programı gerçekleştirildi. Saygı duruşuyla başlayan anmada Lozan Halk Meclisi adına Sıtkı Demir bir konuşma yaptı. Ailelere başsağlığı dileyen Demir, dayanışmayı yükseltmeye ve bütün herkesi deprem mağdurlarıyla dayanışmaya davet etti.

Hevya Sor çalışması yürüten Dina Ana ise depremlerde on binlerce insanın yaşamını yitirdiğine işaret ederek, “On binlerce insanımız yaşamını yitirdi ve milyonlarca insan mağdur durumda. Heyva Sor olarak yapılan yardımlar en kısa sürede sahiplerine ulaştırılmaktadır. Bu yardımların belli bir süre daha devam etmesi gerekir” dedi.