2022 yılında 70 bin kişi 'insan ticareti' mağduru oldu

BM'nin açıkladığı son verilere göre, 2022 yılında 69 bin 627 kişi insan ticaretinin mağduru oldu. Bu sayının yüzde 38'i çocuklardan oluşuyor.

BM RAPORU

Birleşmiş Milletler(BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisinin, İnsan Ticareti Küresel Raporuna göre, çatışmalar, savaşlar, iklim kaynaklı felaketler ve küresel krizler sebebiyle insan ticaretinde keskin bir artış yaşanıyor.  Rapora göre, 2022 yılında dünya çapında bilinen mağdur sayısının 2019 yılına göre yüzde 25 arttığı kaydedildi. Raporda 2020 yılındaki keskin düşüşün sebebinin Koronavirüs olduğu bildirildi.

SAVAŞLAR, ÇATIŞMALAR, EKONOMİK KRİZ VE YOKSULLUK...

Suçluların yaşanan savaş ve krizler sebebi ile güvenliğini sağlayamayan insanlara yöneldiğine dikkat çekilen raporda, kadınların cinsel istismar ve cinsel suçlarla karşılaştığına vurgu yapıldı. 2022 yılında 69 bin 627 kişinin mağdur olduğuna dikkat çekilen raporda mağdurların yüzde 38'inin çocuklardan, yüzde 39'unun ise kadınlardan oluştuğu bilgisine yer verildi. Yaş oranlarına göre dağılımın paylaşıldığı rapora göre 69 bin 627 kişinin yüzde 22'si 18 yaş altı kız çocuklarından, yüzde 16'sı 18 yaş altı erkeklerden oluşuyor. Zorla kaçırılmanın en yaygın nedeni yüzde 600 ile cinsel istismar olarak açıklandı. Bunu dilencilik ve zorla çalıştırma takip ediyor.

Birleşmiş Milletlere göre "İnsan ticareti", insanların yasa dışı yollarla zorla çalıştırılması, cinsel saldırı edilmesi amacı ya da organ ticareti gibi amaçlarla alıkonulması, taşınması veya sömürülmesi suçları olarak görülüyor.