2023'te İran başta olmak üzere dünyada idamlar tavan yaptı

Uluslararası Af Örgütü’nün yıllık raporuna göre geçen yıl dünya genelinde 1.153 kişi idam edildi. Bu sayı neredeyse son on yılın en yüksek rakamı.

İnsan hakları örgütü çarşamba günü yayınladığı raporda özellikle Ortadoğu'da “infazlarda artış” yaşandığına dikkat çekti 

Af Örgütü, dünya genelinde en fazla infazın Çin’de yaşandığını belirtirken, buna ilişkin kayıt bulunmuyor. Çin’de idamla devlet sırrı olarak gizli tutuluyor. Yıllık raporda yer almasa da Çin’de binlerce kişinin idam edildiği tahmin ediliyor. 

Rapora göre 2023 yılında İran’da 853 kişi, Suudi Arabistan’da 172, Somali’de 38 ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 24 kişi idame dildi.

YÜZDE 74’Ü İRAN’DA GERÇEKLEŞTİ 

STK'nın rakamlarına göre, ölüm cezası infazlarının en az %74'ü tek başına İran İslam Cumhuriyeti'nde gerçekleşti. 

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamar, “Kaydedilen infaz sayısındaki keskin artış esas olarak İran'a atfedilebilir” dediç 

İran'daki yetkililerin insan hayatını hiçe saydığını ve uyuşturucu suçlarına yönelik infazların sayısını arttırdığını belirten Callamar, İran'daki ölüm cezasının nüfusun en marjinal ve en yoksul kesimleri üzerindeki ayrımcı etkisini ortaya koyduğunu ifade etti.