2024’te zorla yerinden edilenlerin sayısı Japonya’nın nüfusu kadar

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2024 Küresel Eğilimler Raporuna göre dünya genelinde zorla yerinden edilme geçen yıla oranla tarihi bir seviyede yükseldi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2024 Küresel Eğilimler Raporu’nu açıkladı. 

Rapora göre, dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısı geçen yıla göre tarihi bir rekor kırarak Mayıs 2024 itibariyle 120 milyona ulaştı. 

Bu artış, arka arkaya 12. yıllık artış olup, hem yeni hem de devam eden çatışmaların ve uzun süredir çözülemeyen krizlerin bir yansımasıdır. Bu rakam, küresel ölçekte yerinden edilmiş nüfusun, dünyanın en büyük 12. ülkesi olan Japonya'nın nüfusu kadar olduğunu gösteriyor.

FİLİSTİNLİLERİN YÜZDE 75’İ YERİNDEN EDİLDİ

Rapora göre, bu yıl zorla yerinden edilme rakamlarını artıran temel faktörlerden biri, Sudan'daki yıkıcı çatışmalar oldu. 2023'ün sonunda 10,8 milyon Sudanlı yerinden edilmiş durumdaydı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Myanmar'da da geçen yıl milyonlarca kişi şiddetli çatışmalar nedeniyle yerinden edildi. 

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'nde yaşanan yıkıcı şiddet nedeniyle 1,7 milyona yakın insanın, yani nüfusun yüzde 75'inin, yerinden edildiğini ve bunların çoğunun Filistinli mülteci olduğunu tahmin ediyor. 

SURİYE’DE 13,8 MİLYON KİŞİ ZORLA YERİNDEN EDİLDİ

Suriye'de ise 13,8 milyon kişinin zorla yerinden edilmesi, dünyanın en büyük yerinden edilme krizi olmaya devam ediyor.

İÇ GÖÇ YÜZDE 50 ARTTI

Yerinden edilme rakamlarındaki en büyük artış, Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi'ne göre, beş yıl içinde neredeyse yüzde 50 artışla 68,3 milyon kişiye yükselen, çatışmalardan kaçan ve kendi ülkelerinde kalan kişilerden geldi. 

Mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin sayısı, UNHCR ve UNRWA'nın yetki alanı altındakiler de dahil edildiğinde 43,4 milyona yükseldi. Mültecilerin büyük çoğunluğu kendilerine komşu ülkelerde barındırılıyor; yüzde 75'i, dünya gelirinin yüzde 20'sinden azını üreten düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

DÖNÜŞLER VE YENİDEN YERLEŞİM

Rapor, 2023 yılında dünya çapında 5 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişinin ve 1 milyondan fazla mültecinin evlerine döndüğünü gösterdi. Yeniden yerleşim gelenlerin sayısı 2023'te neredeyse 160.000'e yükseldi. Raporda ayrıca iklim krizi ve bu krizin zorla yerinden edilmiş insanları nasıl giderek artan ve orantısız bir şekilde etkilediğine ilişkin yeni analizler de sunuldu.