IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain, AFP'ye verdiği demeçte, “Bu yıl insani yardım çalışanları için en zor yıllardan biri oldu ve öldürülen çalışanların %95'inin yerel görevlilerden oluştuğunu görüyoruz” dedi.
Orta Doğu, Sudan, Ukrayna ve Burma gibi çatışmaların yoğun olduğu bölgelerde yüzlerce insani yardım çalışanı yaralandı veya yaşamını yitirdi.
Chapagain, yıl başından bu yana IFRC ağına bağlı 30 gönüllünün öldüğünü, BM sisteminde ise “yüzlerce kayıp verdiklerini” ifade etti. Özellikle Gazze’de BM insani yardım kuruluşu Unrwa, 200’den fazla personelinin öldürülmesi ile ağır kayıplar verdi.
Chapagain, çatışmalarda uluslararası hukukun ihlal edilmesinin, yardım çalışanlarını hedef haline getirdiğini ve amblemlerine duyulan saygının “büyük ölçüde erozyona uğradığını” söyledi. Özellikle yerel çalışanlar ve gönüllüler, yaşadıkları topluluklarda ön saflarda yer alırken dikkat çekmedikleri için büyük risk altında olduklarını belirtti.
Chapagain, büyük insani yardım kuruluşlarının uluslararası personelinin yaşamını yitirmesi dünya genelinde tepki uyandırırken, yerel çalışanlar veya gönüllüler öldürüldüğünde çoğunlukla ilgi çekmediklerini ifade etti. IFRC, bu durumu medya ve resmi tepkilerle ölçmeye çalışırken, bir yerel çalışanın yaralanması karşısında uluslararası bir çalışanın yaralanmasına göre 500 kat daha az ilgi gördüğünü vurguladı.
Cenevre’de düzenlenen IFRC ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin dört yıllık uluslararası konferansında, 191 ulusal dernek temsilcileri bir araya gelerek uluslararası insancıl hukukun güçlendirilmesi gereğini tartışacaklar. Chapagain, “Bu durumun, özellikle yerel çalışanların korunmasında büyük bir fark yaratacağını umuyoruz” diyerek, yerel çalışanların yaşamlarının herkesin yaşamı kadar kutsal olduğunun altını çizdi.