Çin’de Gaemi Tayfunu: 300 bin kişi tahliye edildi

Gaemi Tayfunu, Cuma günü doğu ve güney Çin'de ciddi aksamalara neden olarak yaklaşık 300.000 kişinin tahliye edilmesine ve ulaşımın durmasına yol açtı. Devlet medyasına göre, Tayfun nedeniyle okullar, pazarlar ve kamu hizmetleri de askıya alındı.

Gaemi, Tayvan'da şimdiden beş kişinin ölümüne neden oldu ve saatte 190 km'ye varan rüzgar hızlarıyla sekiz yıldır ada topraklarını vuran en şiddetli tayfun olarak kaydedildi. 

Perşembe günü Tayvan'ın Kaohsiung kentinde büyük sel baskınlarına yol açtı. Ayrıca, Filipinler'de mevsimsel yağmurları şiddetlendirerek sel ve toprak kaymalarına neden oldu ve 20 kişinin ölümüne yol açtı.

Gaemi Tayfunu, perşembe akşamı Çin anakarasına ulaştı ve özellikle Fujian ve Zhejiang eyaletlerinde etkili oldu.

 Fujian'da 290.000'den fazla kişi sel korkusuyla tahliye edilirken, Zhejiang eyaletinin büyük şehri Wenzhou'da kırmızı alarm verildi ve 7,000'den fazla kişi tahliye edildi. Şanghay'ın yanı başındaki bölgelerde su baskınları yaşandı.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, Perşembe günü hava koşullarını değerlendirmek üzere acil bir toplantı düzenledi ve yetkililere sel felaketi açısından hassas bir döneme girerken teyakkuzlarını artırmaları çağrısında bulundu.

Çin, iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının etkisi altında. Yaz boyunca ülkenin doğusu ve güneyi sağanak yağmurlara maruz kalırken, kuzeyde yüksek sıcaklıklar etkili oldu. 

Şi Cinping, bu olağandışı hava koşulları karşısında ülkenin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Çin, sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar en üst seviyeye çıkarmayı ve 2060'a kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.