İki Kore arasında propaganda ve ‘çöp’ savaşı

Güney Kore ordusu, Güney Koreli aktivistlerin Kuzey'e propaganda broşürleri göndermesine karşılık olarak Pyongyang'ın içi pislik dolu 330 yeni balon gönderdiğini bildirdi. Seul, hoparlörler aracılığıyla propaganda göndermeye devam edeceğini duyurdu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Cumartesi günü 330 dolayında içi pislik dolu yeni balon gönderdiğini bildirdi.  Bunlardan yaklaşık 80’inin Güney Kore’ye düştüğü ifade edildi. Açıklamada Kuzey Kore'den bu tür balonların gelme ihtimaline karşı Güney Kore ordusunun alarmda olduğu belirtildi. 

Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon bir Facebook paylaşımında “Kuzey Kore sivil bölgelerimize çöp balonları fırlatarak düşük seviyeli bir provokasyon daha yapıyor” diyerek tepki gösterdi.

Genelkurmay Başkanlığı, balonların analizinin “tehlikeli madde içermediğini” gösterdiğini bidirdi. Bununla birlikte, vatandaşlarını bu balonlardan uzak durmaları ve varlıklarını yetkililere bildirmeleri konusunda uyardı.

Pyongyang geçen hafta iki dalga halinde, sigara izmaritleri ve hayvan dışkıları da dahil olmak üzere çöp yüklü yüzlerce balonu güney komşusuna doğru uçurmuştu.

Pyongyang'a göre bu “samimi hediyeler” Güney Koreli aktivistlerin kendi topraklarına propaganda yüklü balonlar göndermesine misilleme niteliğindeydi. Kuzey Kore daha sonra bu eylemleri durduracağını açıkladı.

Ancak cuma günü bir grup Kuzey Koreli sığınmacı, 200 bin Pyongyang karşıtı broşür içeren on balonun yanı sıra K-pop ve Güney Kore dizileri içeren USB belleklerini, bu tür şeylerin kesinlikle yasak olduğu Kuzey Kore'ye gönderdiklerini açıkladı.

Pyongyang'ın “gerilimi tırmandırmasını” kınayan Güney Kore, Pazar günü Kuzey'e yönelik hoparlörlü propaganda kampanyalarına yeniden başlayacağını duyurdu.

Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada “Bugün Kuzey Kore'de hoparlörler kuracağız ve propaganda yayınına başlayacağız” denilirken “iki Kore arasındaki gerginliğin tırmanmasının sorumluluğunun tamamen Kuzey'e ait olduğunu” iddia etti.