İngiltere’de seçimlerin favorisi İşçi Parti’den ‘göçü azaltma’ taahhüdü

İngiltere’de 4 Temmuz’da yapılacak seçimlerin favorisi İşçi Parti’nin lideri Keir Starmer, bir gazeteye verdiği mülakatta muhafazakarların beslendiği temel propaganda alanına girerek benzeri görülmemiş bir taahhütte bulundu ve göçü azaltma sözü verdi.

Anketlere göre Başbakan Rishi Sunak'ın Muhafazakar partisinden yaklaşık 20 puan önünde olan İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer ilk kez iktidara gelmesi halinde göçü azaltma sözü verdi. 

Keir Starmer, 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakârların konuyu uzun süredir Birleşik Krallık'taki kamuoyu tartışmalarının merkezine koyduğu bir dönemde The Sun'ın Pazar baskısına verdiği demeçte “Göç rakamlarını aşağı çekeceğim” dedi. 

Resmi istatistiklere göre 2023 yılında net göç 685 bin kişiye ulaşarak, bir önceki yılki rekor olan 764 binden sonra ikinci en yüksek seviyeye ulaştı.

ÖNCE İNGİLİZLERİN İŞE ALINMASI

Eski bir insan hakları avukatı olan Keir Starmer, “Downing Street'in anahtarlarını teslim etmem için bana güven verirseniz, size şu sözü vereceğim: Sınırlarımızı kontrol edeceğim ve İngiliz işletmelerinin önce İngilizleri işe almalarına yardımcı olacağım” ifadelerini kullandı. 

The Sun gazetesine göre İşçi Partisi bunu başarmak için, iş kanununu ihlal eden işverenlerin yurtdışından işçi almasını yasaklamayı ve yabancılar için çalışma vizesi gerektiren sektörlerin bu yüksek hacimli işler için İngilizleri eğitmesini sağlamayı planlıyor.

PARTİNİN SOL KANADIYLA TARTIŞMALAR DERİNLEŞEBİLİR

“Meydan okumaktan kaçınmayacağım” diyen Starmer, Muhafazakarların vaatlerine rağmen göçü azaltmadaki “başarısızlıklarını” kınadı. 

“Her zaman önce bir İngiliz işçiyi işe alma seçeneğine sahip olmalıyız” diyen Starmer, bu tür vaatlerin zaten sorunlu olduğu “partisinin sol kanadıyla bir savaşı” tetikleme riskine dikkat çekti.

Keir Starmer, şu sıralar İşçi Partisi'nin sol kanadında bir “tasfiye” gerçekleştirmek istemekle suçlanıyor.

İşçi Partisi lideri, kazanması halinde Muhafazakârların çok tartışılan yasadışı göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planından derhal vazgeçeceğini de açıkladı.