YENİLENDİ

İran, İsrail’e kapsamlı saldırı başlattı

İran devleti İsrail'e yönelik çok sayıda İHA ile saldırı başlattı.

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e çok sayıda insansız hava aracı (İHA) fırlattığını açıkladı.  İran İHA'larının İsrail'e ulaşmasının saatler süreceği ve tehdit altındaki noktalarda sirenlerin çalacağı vurgulandı.

İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu.

Reuters ajansına konuşan üç güvenlik kaynağı ise Federe Kurdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye bölgesi üzerinde, İran yönünden gelen bir dizi İHA'nın görüldüğünü ifade etti.

Amerikan haber sitesi Axios'un muhabiri olan İsrailli gazeteci Barak Ravid, İran'ın İsrail'e onlarca insansız hava aracı yolladığını yazdı, haberi İsrailli yetkililer ile dört ABD'li yetkiliye dayandırdı.

İsrail televizyonu Kanal 12 de İran'ın yolladığı onlarca silahlı insansız hava aracının yolda olduğunu, İHA'ların İsrail'e ulaşmasının saatler alacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini ve ordularının hazır olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, "Bir prensibi net şekilde ortaya koydum: Kim bize zarar verirse, biz de ona zarar veririz. Her tür tehdide karşı kendimizi koruyacağız. Bunu soğukkanlı ve kararlı bir şekilde yapacağız" diye belirtti.

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, İsrail topraklarına "onlarca İHA ve füze" gönderildiği belirtildi.

İran'ın İsrail'e saldırı başlattını belirten Beyaz Saray, “İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek” dedi.

Bu arada İsrail ordusu, İran'dan gelecek olası saldırılara karşı iki gün boyunca geçerli olacak güvenlik talimatlarını açıkladı. Güvenlik uygulamaları kapsamında İsrail genelinde okullar iki gün tatil edildi.

Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi.

Gazze Şeridi'nin çevresindeki bazı bölgelerde açık havada 100, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılabileceği vurgulandı.

Ürdün de İran'ın İsrail'e düzenlediği insansız hava aracı saldırıları nedeniyle olağanüstü hal ilan ederek, hava sahasını gelen, giden ve transit geçen tüm uçaklara geçici olarak kapatma kararı aldı. 

Irak resmi haber ajansı INA'ya konuşan Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi, hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığını açıkladı. Sivil Havacılık Kurumundan yapılan açıklamada da Irak hava sahasının kapatılmasının geçici ve önlem amaçlı olduğu bildirildi.