İran ilk balistik hipersonik füzesini tanıttı

İran devleti, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de katıldığı bir törenle ilk balistik hipersonik füzesinin tanıtımını yaptı.

Resmi medya, hipersonik füzenin İslam Cumhuriyeti'nin ideolojik ordusu Devrim Muhafızları'nın Hava-Uzay Kuvvetleri tarafından üretildiğini duyurdu.

Devlet televizyonu ve Irna ajansına göre, Fettah adlı füze, Cumhurbaşkanı Reisi ve aralarında Devrim Muhafızlar Şefi General Hossein Salami'nin de bulunduğu askeri yetkililerin huzurunda tanıtıldı.

Reisi, "Bu büyük başarı için Allah'a şükretmeliyiz" çünkü "ülkeyi daha da güçlendirecek" dedi.

Cumhurbaşkanına göre bu füze “caydırıcılık gücünü” arttıracak ve böylece “bölge ülkelerinin güvenliği ve istikrarlı barışına katkı sunacak.”

İrna, füzenin menzilinin 1.400 km ve hedefe ulaşmadan önceki hızının “ses hızının 13 ila 15 katı arasında” olduğunu savundu.

İran, kasım ayında bu füzenin üretimini duyurmuştu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), bu açıklamadan sonra İran’ın nükleer programına ilişkin endişelerini dile getirmişti. Ancak daha sonra UAEK’in şefi Rafael Grossi, duyurunun nükleer program üzerindeki görüşmeleri etkilemeyeceğini söylemişti. Müzakereler ise 2022 yazından bu yana tıkanmış durumda.

Hipersonik füzeler atmosferde alçaktan uçarken, manevra kabiliyetine sahipler, bu da yörüngelerini tahmin etmeyi ve müdahaleyi zorlaştırıyor. Uzmanlara göre Fettah füzesinin geliştirilmesi, İran'ın askeri cephaneliğini güçlendirecek ve başta Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail olmak üzere birçok ülkenin endişelerini artıracak. İsrail’in, İran silahlarının kendi topraklarına ulaşabileceğinden endişe duyacağı ifade ediliyor. Tahran, bu füzenin bölgedeki herhangi bir ülkenin hava savunma sistemlerinden geçebileceğini iddia ediyor.

2021 yılında Rusya, Kuzey Kore ve ABD hipersonik füze denemeleri yaptıklarını duyurmuşlardı. Bu denemeler, yeni bir silahlanma yarışı endişesinin tırmanmasına neden olmuştu. Rusya bu konuda bir adım daha ileri atarak, mart ayında hipersonik Kinjak füzelerini Ukrayna’da kullandıklarını duyurdu.