İrlanda elektriğinin yüzde 20'sinden fazlasını veri merkezleri tüketiyor

İrlanda'da internet devlerinin veri merkezleri şu anda ülkenin elektriğinin beşte birinden fazlasını tükettiği bildirildi. Bu durum, ülkedeki tüm şehir evlerinin tükettiğinden daha fazlasını ifade ediyor.

İrlanda'nın ulusal istatistik ajansına göre, veri merkezleri 2023 yılında ülkenin ölçülen toplam elektrik tüketiminin %21'ini kullanırken, bu oran 2015 yılında yüzde 5’ti.  

Veri merkezlerinin tüketimi ilk kez, 2023 yılında %18 ve bir önceki yıl yüzde 19 olan şehir konutlarının tüketimini aştı.

Bu rekor, dijital devlerin büyük çoğunluğu tarafından barındırılan bilgi dağlarının depolandığı ve İrlanda'da çok avantajlı vergilendirmeden yararlanan "veri merkezlerinin", yani enerji tüketen devasa depoların enerji ihtiyaçları hakkında İrlanda'da giderek daha hararetli bir tartışmayı körükleyecek gibi görünüyor.

Veri merkezlerinin elektrik şebekesi üzerinde yarattıkları baskı, özellikle de yapay zeka alanındaki ilerlemelerle birlikte talebin hızlanacağı düşünüldüğünde, endişeleri artırıyor. 

Bu yıl İrlanda'nın devlete ait elektrik şebekesi operatörü, kısmen "talepteki büyüme" nedeniyle önümüzdeki on yıl içinde "arz zorluklarının" ortaya çıkacağını öngördü.

Google, Meta, Amazon ve TikTok gibi uluslararası teknoloji devleri halihazırda İrlanda'nın 80'den fazla veri merkezinden bazılarını işletiyor ve birkaç genişletme veya yeni tesis de yolda.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından Ocak ayında yayınlanan bir rapora göre, 2028 yılına kadar veri merkezlerinin İrlanda'nın elektriğinin neredeyse yüzde 30'unu tüketmesi bekleniyor.