İsrail açıklarında en az 3 bin yıllık bir gemi enkazı keşfedildi

İsrail eski eserler kurumu, ülkenin kuzey kıyılarında kargosuyla birlikte 3 bin yıldan daha eski bir gemi enkazının keşfedildiğini duyurdu.

Batık gemi, Akdeniz'de 1.500 metreden daha derinde, İsrail kıyılarında faaliyet gösteren Londra'ya kayıtlı enerji şirketi Energean tarafından keşfedildi.

Şirket tarafından yapılan bir araştırma, geminin kargosunun Bronz Çağı'nda şarap ve zeytinyağı gibi ürünleri depolamak için kullanılan yüzlerce amforadan oluştuğunu ortaya koydu.

Eski Eserler Kurumu'nun denizcilik birimi başkanı Jacob Sharvit yaptığı açıklamada, "Gemi ya bir fırtına ya da Bronz Çağı'nın sonunda iyi bilinen bir fenomen olan korsan saldırısı nedeniyle zor durumda batmış gibi görünüyor" dedi.

Enkaz geçen yıl kuzey İsrail kıyılarının 90 kilometre açığında keşfedildi. Yetkililer enkazın M.Ö. 14. ya da 13. yüzyıla ait olduğunu tahmin ediyor.

Üç bin yıldan daha eski olan batık, deniz ticaretinin gelişmeye başladığı bir döneme tarihleniyor.

Şirketin çevre müdürü Karnit Bahartan, Energean ekibinin deniz tabanını araştırırken önemli sayıda testi bulduğunu söyledi.

Bahartan, "Onlara (eski eserler kurumuna) görüntüleri gönderdiğimizde, hayal edebileceğimizin çok ötesinde, sansasyonel bir bulgu olduğu ortaya çıktı" dedi.

Jacob Sharvit, keşfin açık denizdeki konumunun, eski denizcilerin muhtemelen yıldızların ve güneşin konumunun yardımıyla kıyıyı görmeden denizde yol alabildiklerini gösterdiğini belirtti.  Sharvit "Bu küresel boyutlarda tarihi bir keşiftir" dedi.

Yetkili, keşfedilen nesnelerden bazılarının yakında halka sunulacağını ifade etti.