İsrail’de aşırı sağcı kaosu: Askeri üslere saldırdılar

İsrail’de Filistinli tutsağa kötü muameleden askerlerin tutuklanması ardından aşırı sağcılar askeri üslere saldırdı.

BBC'nin haberine göre İsrailli aşırı sağcı protestocular, Filistinli bir tutukluya kötü muamelede bulunmakla suçlanan askerlere destek vermek için bir askeri üsse girdi. 

İsrail askeri polisinin resmi olarak soruşturma başlatarak birkaç yedek askeri tutuklamak için müdahale etmesinin ardından büyük bir protestocu kalabalık Sde Teiman üssünün dışında toplandı. 

İsrail'in güneyindeki Beer Sheva yakınlarında bulunan Sde Teiman, aylardır Filistinli mahkumlara yönelik insanlık dışı muamele haberlerinin odağında yer alıyor. 

Pazartesi günü, aralarında İsrail'in iktidar koalisyonundan aşırı sağcı milletvekillerinin de bulunduğu onlarca gösterici üssün kapılarını kırarak "yoldaşlarımızı terk etmeyeceğiz, teröristler için değil" sloganları attı. 

Üsteki bazı askerlerin, yedek askerleri tutuklamaya gelen askeri polise karşı sprey kullandığı bildirildi. 

Göstericiler ayrıca suçlanan yedek askerlerin sorgulandığı İsrail'in merkezindeki Beit Lid askeri üssüne de saldırdı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu askeri üslere girilmesini kınadı ve "kan dökülmesine derhal son verilmesi" çağrısında bulundu. 

Savunma Bakanı Yoav Gallant, askerlerin davranışlarına ilişkin soruşturmalara izin verilmesi gerektiğini söyledi ve "öfke zamanlarında bile hukukun herkes için geçerli olduğunu" sözlerine ekledi. 

Ancak bazı İsrailli politikacılar yedek askerlerin tutuklanmasını kınadı. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tutuklamaları utanç verici olarak nitelendirdi. 

Yerel basına göre, en az 9 İsrail askeri Gazze'de yakalanan Hamas savaşçısı olduğundan şüphelenilen Filistinli bir tutukluya cinsel saldırıyla  suçlanıyor. 

İsrail medyasına göre hareket edemez hale gelecek düzeyde ciddi cinsel istismar nedeniyle Filistinli tutuklu hastaneye kaldırıldı. İsrail ordusu bu haberlerle ilgili soruşturma başlatılmasını emretti.