İsrail, Dera’da Suriye hava savunma üslerini vurdu

İsrail, Suriye’nin Dera bölgesinde Şam hükümetine bağlı iki askeri noktayı vurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail ordusunun Dera’da Şam hükümetine ait iki hava savunma üssünü füzelerle vurduğunu bildirdi. 

İsrail tarafından ilhak edilen Suriye’nin Golan yönünden gelen füze atışlarında ölen olmadığı bildirildi. 

Şam hükümetine bağlı medyada saldırıya ilişkin herhangi bir haber yer almadı. 

SOHR’a göre temmuz ayı ortasında İsrail'in Şam ve çevresindeki çeşitli mevzileri hedef alan saldırılarında iki hava savunma gücü mensubu öldürüldü. Suriye resmi haber ajansı Sana ise bir Suriye askerinin öldüğünü ve üç askerin de yaralandığını duyurmuştu. Saldırılara ilişkin nadiren açıklamalarda bulunan İsrail ordusu, Suriye topraklarından İsrail'e iki insansız hava aracı fırlatılmasına misilleme olarak Suriye ordusuna ait bir komuta merkezini, altyapıyı ve Suriye ordusunun hava savunma birimine ait hedefleri vurduğunu açıklamıştı. 

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana İsrail, orduyu ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen İran yanlısı grupları hedef alan yüzlerce saldırı gerçekleştirdi.

Bu operasyonların sayısı,  7 Ekim'de Gazze savaşının başlamasından bu yana arttı. Ancak 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ve çok sayıda üst düzey İranlı yetkilinin ölümüne neden olan saldırıdan bu yana bu operasyonların yoğunluğu azaldı. Tahran 13 Nisan'da İsrail'e karşı benzeri görülmemiş bir hava saldırısıyla misilleme yapmıştı.