İsrail-Hamas ateşkesi ertelendi

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının cuma gününe kadar yürürlüğe girmeyeceği bildirildi.

İsrailli yetkililer perşembe günü yaptıkları açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 150 Filistinli mahkum karşılığında 50 rehinenin serbest bırakılmasını öngören ateşkes anlaşmasının cuma gününe kadar yürürlüğe girmeyeceğini duyurdu.

İsrail hükümeti anlaşmayı çarşamba günü onaylamıştı. Filistinli bir yetkili ateşkesin "İsrailli rehinelerin isimleri ve üçüncü bir tarafa teslim edilme koşulları" konusundaki "son dakika" görüşmeleri nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

Yetkili, "Katar, Mısırlılar ve Amerikalılarla koordinasyon halinde, bugün önümüzdeki saatlerde ateşkesin ne zaman başlayacağını açıklaması gerekiyor" dedi.

Aynı yetkili "Hamas, 19 yaşın altındaki 10 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakacak ve aynı zamanda 30 Filistinli mahkum serbest bırakılacak ve anlaşma bu şekilde devam edecek" dedi.

Çeşitli STK'lar Hamas ve İsrail arasındaki 4 günlük ateşkesin “bir ateşkes” olduğunu ancak “insani bir ateşkes” olarak tanımlanamayacağını belirtti.

Handicap International, Action contre la Faim, Amnesty International, Médecins du Monde, Oxfam ve Save the Children acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.

STK’lara göre bu geçici ateşkes kışın eşiğinde olan Gazze'deki insani krize yanıt vermek için büyük ölçüde yetersiz.