İsrail Hamas’ın saldırı planından üç hafta önce haberdardı!

Kamu medyası Kan, İsrail istihbaratının 7 Ekim'deki saldırıdan üç haftadan kısa bir süre önce Hamas'ın "200 ila 250 rehine" ele geçirmeyi amaçlayan bir saldırı planladığını öğrendiğini ortaya koydu.

İsrail’de kamusal yayın yapan Kan, 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 kişinin hayatını kaybettiği ölümcül saldırıdan üç haftadan daha kısa bir süre önce, askeri istihbaratın Hamas'ın İsrail'de birkaç yüz kişiyi rehin alma planından haberdar olduğunu duyurdu.

Habere göre 19 Eylül'de dinlemelerden sorumlu 8200 numaralı birim, ülkenin güneyindeki askeri mevzilere ve kibbutzlara baskın düzenlemek amacıyla Hamas’ın seçkin birliklerin eğitimini detaylandıran bir rapor hazırladı. 

Gazze Şeridi'nden sorumlu Güney Askeri Komutanlığı bünyesindeki istihbarat yetkililerinin bu rapordan haberdar olduğunu da belirten medya kuruluşu, raporu ismi açıklanmayan güvenlik yetkililerine dayandırdı.

Birim 8200'den gelen notta Hamas savaşçılarının eğitiminin askeri üslere saldırmayı ve "esir askerleri bölük komutanlarına aktarmayı" içerdiği belirtiliyor. Notta İslamcı grubun seçkin güçleri tarafından gerçekleştirilen bir dizi tatbikat anlatılıyor; bunlar arasında İsrail kasabalarına ve sınır kapılarına yönelik temsili baskınların yanı sıra sivillerin ve askerlerin nasıl rehin alınacağı ve esir tutulacağına dair eğitimler de yer alıyor. Saldırganların hedefleri de ayrıntılı olarak belirtiliyor: sinagoglar, ileri karakollar ya da askerlerin konutları.

Belgede İslamcı Hamas’ın "200 ila 250 rehine" hedeflediği belirtiliyor. 7 Ekim'de Hamas nihayet 251 kişiyi kaçırdı. İsrail ordusuna göre bunlardan 116'sı halen Gazze Şeridi'nde tutuluyor, 41'i ise ölü. Pazartesi günü Hamas ile müzakerelerde yer alan üst düzey bir yetkili, Filistin bölgesinde onlarca rehinenin hala hayatta olduğunu "kesin olarak" ifade etti. Yetkili, İsrail'in tüm rehineler bir anlaşma çerçevesinde serbest bırakılana kadar saldırılarını durduramayacağını da sözlerine ekledi. Hamas Sağlık Bakanlığı'nın son rakamlarına göre savaş dokuz aydan kısa bir süre içinde 37,396 can aldı ve çoğu sivil 85,523 kişiyi yaraladı.

İsrail ordusu daha önce de Hamas'ın kendi topraklarında bir saldırı düzenleyeceğini önceden haber almakla suçlanmıştı. Kasım ayında New York Times, İsrailli yetkililerin İslamcı hareketin planını detaylandıran bir belgeyi saldırının gerçekleşmesinden bir yıldan fazla bir süre önce ele geçirdiklerini ortaya çıkarmıştı. Ancak yetkililerin bu senaryonun Hamas'ın kapasitesine göre "fazla iddialı" olduğuna karar verdikleri iddia edildi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki mevcut savaş sona ermeden önce 7 Ekim'le ilgili resmi bir soruşturma komisyonu kurmayı ısrarla reddediyor.