İsrail ordusu Lübnan'a saldırı planlarını onayladı

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin bombalamaya devam ederken, çatışma halinde olduğu Hizbullah’a karşı da Lübnan’da harekete geçmeye hazır olduklarını bildirdi.

Times of Israel'in haberine göre, Lübnan-İsrail sınırında Hizbullah ile çatışmaların "şiddetlenmesinin" ardından İsrail ordusu 18 Haziran Salı günü Lübnan'a saldırmaya hazır olduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, "durumu değerlendirmek" üzere generaller arasında yapılan bir toplantı sırasında kuzey komşusuna karşı bir "saldırı" için operasyonel planları onayladığını bildirdi. 

Bu duyurudan önce günün erken saatlerinde İsrail diplomasi şefi Israel Katz, Lübnan'ın "ciddi şekilde etkileneceği" bir "topyekûn savaş" durumunda Şii İslamcı grubun "yok edileceği" tehdidinde bulunmuştu. 

New York Times'a göre analistler, İbrani devleti ile Hizbullah arasında çıkacak bir savaşın "İsrail ve Lübnan'ı harap edebileceğini” düşünüyor. Analistler, Lübnanlı grubun, "İsrail'e karşı son kez büyük bir savaş açtığı" 2006 yılına kıyasla "bugün çok daha güçlü" olduğunun altını çiziyor. 2006’daki savaşta Lübnan tarafında en az bin kişi, İsrail tarafında 160 kişi ölmüş ve bir milyondan fazla insanın yerinden edilmesine yol açmıştı. İsrail, Lübnan’ın ağır bir bombardımana tutarak, yıkıma uğratmıştı. 

İsrail’in Lübnan’a savaş tehdidinde bulunduğu sırada Beyrut’ta bulunan ABD Başkanı Joe Biden'ın elçisi Amos Hochstein durumu "ciddi" olarak niteleyerek İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin azaltılmasının "acil" olduğunu söyledi. Elçi Kudüs'e uğradıktan sonra yaptığı bu açıklamada ABD'nin "tam ölçekli bir savaştan" kaçınmak istediğini savundu.