İsrail Refah’ta stratejik tampon bölgeyi ele geçirdi: Savaş en az 7 ay sürecek

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin Refah bölgesinde operasyonları yoğunlaştırdı.

Tepkilere rağmen İsrail ordusu, Çarşamba günü Gazze Şeridi'nin güneyinde, Refah yakınlarında Mısır sınırı boyunca uzanan 14 kilometre uzunluğunda bir tampon bölge olan Philadelphia koridorunun kontrolünü “son günlerde” ele geçirdiğini iddia etti. 

İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, “Philadelphia koridoru Hamas'ın Gazze Şeridi'ne düzenli olarak silah taşıdığı oksijen borusu görevi görüyordu” dedi. 

Hagari, ordunun “Refah'ın doğusunda, bir buçuk kilometre uzunluğunda ve Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki sınır kapısına yaklaşık yüz metre mesafede sofistike bir yeraltı terör altyapısı keşfettiğini” de sözlerine ekledi. İsrail, savaşın "yedi ay daha" sürebileceğini belirtiyor. 

Çarşamba günü, İsrail tanklarının şehir merkezine girmesi sonrası Refah'ta sokak çatışmaları ve bombardımanlar yaşandı. Filistin Sivil Savunması'na göre, Han Yunus'ta bombardıman sonucu yıkılan bir evin enkazından üç ceset çıkarıldı. BM verilerine göre, üç hafta içinde yaklaşık bir milyon Filistinli Refah'tan kaçtı.

Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında şimdiye kadar en az 36 bin 171 kişi öldü. Savaş 2,4 milyon Gazze sakinini yerinden ederken, büyük bir insani felakete yol açtı.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Cezayir, BM Güvenlik Konseyi'ne ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarısı sundu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geniş tabanlı bir barış konferansı çağrısında bulundu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Gazzelilerin zorla yerlerinden edilmesinin önlenmesi çağrısı yaptı.

REFAH’TA AMERİKAN BOMBASI KULLANILDI

ABD, İsrail'in Refah'taki bombardımanlarında Amerikan yapımı GBU-39 güdümlü bombalar kullanıldığını belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, İsrail'in saldırılarla ilgili soruşturma sonuçlarını beklediklerini ifade etti. ABD, Refah'taki kayıpları görmezden gelmediğini ancak İsrail'e olan desteğinin devam ettiğini vurguladı.

TÜNELLER

İsrail, Gazze'nin yanı sıra Nablus yakınlarında da güvenlik önlemlerini artırdı. İsrail, Refah bölgesinde yaklaşık yirmi tünel keşfettiğini iddia etti. Mısır, sınırın altındaki tünellerin varlığını reddederek, İsrail'in Refah'taki saldırılarını haklı çıkarmaya çalıştığını öne sürdü.

İsrail'in ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi, Hamas'ı yok etme hedefine ulaşmak için savaşın yedi ay daha sürebileceğini söyledi. Refah'taki insani durum ve bölgedeki güvenlik riskleri, uluslararası toplumun dikkatini çekmeye devam ediyor.