İtalya göçmen trajedisi: Altı göçmen cenazesine ulaşıldı

İtalyan sahil güvenliği Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hafta başında yarımadanın güney kıyılarında bir geminin batması ve 60'tan fazla kişinin kaybolması ardından altı göçmenin cesedine ulaşıldığını duyurdu.

Pazar gecesi Calabria açıklarında, İtalyan ve Yunan arama kurtarma bölgeleri arasındaki sınır çizgisi yakınlarında bir yelkenli teknenin batmaya başlaması üzerine on iki kişi kurtarılmıştı. 

Bu kişilerden biri kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybetti. Sahil güvenlikten yapılan açıklamada, bu bölgede gemiler ve hava kaynakları kullanılarak "arama operasyonlarının devam ettiği" belirtilirken, yatın hala su yüzeyinde görülebildiği ifade edildi. Sahil güvenlik, "Şu ana kadar yapılan aramalar sonucunda altı cansız bedene ulaşıldı" dedi. 

ARALARINDA EN AZ 26 ÇOCUK VARDI

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) üyesi Shakilla Mohammadi, Salı günü Roccella Ionica limanında hayatta kalanlara yardım ettiklerini ifade ederken yaşanan travmalara vurgu yaptı. Shakilla Mohammadi, "Nişanlısını kaybettiğini söyleyen genç bir adamla konuştum. Hayatta kalanlar, bazıları sadece birkaç aylık olan en az 26 çocuk da dahil olmak üzere 66 kişinin kayıp olduğundan bahsediyor" dedi.

TEKNELER GEÇTİ, YARDIM ETMEDİ

MSF üyesi "Afganistan'dan gelen ailelerin tamamının öldüğü bildiriliyor. Türkiye'den sekiz gün önce ayrılmışlar ve (gemi) üç ya da dört gündür su alıyormuş. Bize, bazı teknelerin onlara yardım etmek için durmadığını söylediler" diye belirtti. 

Alman STK ResQship'e göre Pazartesi günü İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında meydana gelen bir başka gemi kazasının ardından da on ceset bulundu. 

BM Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre geçen yıl Akdeniz'de yaklaşık 3 bin 155 göçmen öldü ya da kayboldu ve yılın başından bu yana binden fazla kişi öldü ya da kayboldu.

Orta Akdeniz dünyanın en ölümcül göç rotası durumunda. Birçok göçmen Tunus ya da Libya'dan teknelerle Avrupa'ya doğru yola çıkarken genellikle ilk varış noktaları İtalya oluyor. İçişleri Bakanlığı'na göre, yılın başından bu yana varışlar önemli ölçüde azaldı; 2023'ün aynı döneminde 57 bin 500'den fazla kişi İtalya kıyılarına ulaşırken, 2024’ün başından bu yana  24.100 kişi İtalya'ya ulaştı.