Ünlü düşünür Noam Chomsky, taburcu edildi

Amerikalı dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky'nin Salı günü Sao Paulo'daki bir hastaneden taburcu edildiği ve "tedavisine" evinde devam edeceği belirtildi. Öldüğü yönündeki söylentiler yalanlandı.

NOAM CHOMSKY'NİN SAĞLIK DURUMU

Beneficência Portuguesa de Sao Paulo hastanesi AFP'ye gönderdiği tıbbi bültende "hasta Noam Chomsky'nin tedavisine evinde devam etmek üzere hastaneden taburcu edildiğini" bildirdi.

Hastane açıklaması, 95 yaşındaki entelektüelin öldüğüne dair kaynaksız haberlerin sosyal ağlarda yer almasının ardından yapıldı. 

Eşi Valeria Chomsky AFP'den gelen bir e-postaya cevaben "Bu doğru değil, o iyi" diye yazdı.

Folha de Sao Paulo gazetesine göre, Chomsky geçen yıl haziran ayında vücudunun sağ tarafını etkileyen bir felç geçirdikten sonra Brezilya'nın bu kentinde hastaneye kaldırılmıştı. Valeria Chomsky Brezilyalı bir kadın ve Chomsky çifti 2015'ten beri Sao Paulo’da ikamet ediyor.

Modern dilbilimin kurucusu olarak kabul edilen Chomsky, 1957 tarihli Syntactic Structures adlı kitabında dilin doğuştan gelen bir yeti olduğunu ve dil için bir dizi evrensel kural olan "üretici gramer"in insan beyninde yazılı olduğunu savunmuştu. 

Ancak yirminci ve yirmi birinci yüzyılın merkezi figürlerinden biri haline gelmesinin başlıca nedeni, kendini adamış bir entelektüel olarak oynadığı rol, ABD ve İsrail'in dış politikalarına ve medyaya yönelik radikal eleştirileriydi. Kürt halkı ile de yakın dayanışma içinde olan Chomsky, Vietnam Savaşı ve ABD'nin Irak'ı işgaline karşı çıkmıştı. Fidel Castro gibi solcu Latin Amerikalı liderlere yakın olan Chomsky, uzun yıllar Massachusetts Institute of Technology (MIT) üyesi olurken, halen Arizona Üniversitesi'nde Dilbilim Emeritus Profesörü olarak görev yapıyor.