AB’de seçmenler sandık başında

Avrupa Parlamentosu seçimleri için 27 AB ülkesinde seçmenler sandık başında. Perşembe günü ilk olarak Hollandalılar sandık başına gitmişti.

Avrupa Parlamentosu'nun 720 üyesini beş yıllık bir dönem için seçmek üzere 6 Haziran'dan itibaren oy kullanma işlemleri başladı. Hollanda, oylamanın startını veren ülke oldu. Pazar günü oy kullanma işlemleri saat 08.00’de başladı. 

1979 yılında uygulamaya konulan bu seçimler, yaklaşık 360 milyon seçmenin (450 milyon Avrupa vatandaşı arasından) Avrupa Parlamentosu'na temsilcilerini atamasını sağlıyor. 

Sandalye tahsisi için asgari baraj, ülkeye bağlı olarak %2 ile %5 arasında. Fransa'da bu oran %5 olarak belirlenmiş. 2019 seçimlerinde altı Fransız listesi oyların %5'inden fazlasını aldı. Bunlardan yedisi bu yıl bu barajı aşmayı umuyor.

İLK TAHMİNLER NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Fransız medyası, son seçim merkezi kapandıktan sonra saat 20.00’den itibaren tahminleri yayınlayacak. Bulgaristan, Slovakya, Hırvatistan ve Danimarka'daki sonuçlara ilişkin tahminlerin de aynı anda açıklanması bekleniyor. 

Avrupa Parlamentosu ise 20:15-20:30 sularında “ulusal tahminlere dayalı olarak” yeni Parlamento'ya ilişkin bir projeksiyon yayınlamayı planlıyor.

SANDALYE SAYISI 720’YE ÇIKTI

Merkezi Strasbourg'da bulunan Parlamento'nun 705 olan sandalye sayısı Birleşik Krallık’ın AB’den çıkması ardından 720’ye yükseltildi. Özellikle Fransa, bir sonraki yasama döneminde iki ilave AP üyesine sahip olacak.

AP milletvekilleri milliyetlerine göre değil, siyasi eğilimlerine göre seçiliyorlar. Bir grup oluşturmak için yedi farklı ülkeden en az 23 AP üyesi gerekiyor.

PARLAMENTONUN MEVCUT BİLEŞİMİ

Mevcut Parlamento'da önde gelen siyasi güç 176 sandalye ile Avrupa Halk Partisi (EPP) olurken, onu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D, 139 sandalye), Avrupa'yı Yenile (102 sandalye), Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (Yeşiller/EFA, 72 sandalye) ve  Sol grup (37 sandalye) izliyor. 

Avrupa aşırı sağı Kimlik ve Demokrasi grubunda (ID, 49 sandalye) temsil görüyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin partisi Fratelli d'Italia'yı da içeren Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri grubu (CRE) ise 69 sandalyeye sahip.

Almanya'nın aşırı sağcı partisi Almanya için Alternatif (AfD), liste başının revizyonist olarak nitelendirilen açıklamalarının ardından 23 Mayıs'ta ID saflarından çıkarıldı.

KATILIM ORANI

Bu seçimlerde çekimser oyların seviyesi mercek altına alınacak: AB'de 2014'teki %57,46'lık rekor oranın ardından 2019'da bu oran %49,88'e düşmüştü.

Fransa'da ise tam tersi bir durum söz konusu: 2019'da seçmenlerin %50,12'si sandık başına gitti. Bu oran 2014'te %42,4 ve 2009'da %40,63’tü.

PARLAMENTOYU BEKLEYEN SORUNLAR

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ile birlikte ve Avrupa Komisyonu'nun önerileri temelinde Topluluk yasalarını kabul eder. Ayrıca uluslararası anlaşmalar ve AB genişlemesi konusunda da oylama yapar.

Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne geçişi, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ile endüstriyel rekabet, Sermaye Piyasaları Birliği projesi, elektrik piyasası reformu ve Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışma zemininde Avrupa'nın savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi gibi diğer önemli konular Avrupa Parlamentosu’nun önünde duruyor. 

Parlamento, Başkanını (şu anda Roberta Metsola) ve Avrupa Komisyonu Başkanını seçer. EPP üyesi olan ve 2019'dan beri görevde bulunan Alman Ursula von der Leyen, Metsola'nın yerine geçmek için aday. Ancak Leyen’in atanması garanti değil.