AB Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerine resmen başlayacak

AB Konseyi Belçika Dönem Başkanlığı, X ağında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin 27 ülkesi önümüzdeki Salı günü Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerine başlayacaklarını teyit etti.

Cuma günü Lüksemburg'da bir araya gelen AB maliye bakanları, bu iki aday ülkeyle müzakerelerin çerçevesini kabul ederek, geçen hafta Brüksel'de büyükelçileri tarafından varılan prensip anlaşmasını teyit etti. 

AB Konseyi Belçika Dönem Başkanlığı’na göre bu anlaşma müzakerelerin salı günü Lüksemburg'da resmen başlamasının yolunu açıyor.

AFP’nin diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberine göre 27 üyeli AB, salı günü öğleden sonra ilk olarak Ukrayna, ardından da Moldova ile müzakereleri başlatacak. 

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, iki eski Sovyet cumhuriyeti olan Ukrayna ve Moldova ile 2023 Aralık ayı ortasında katılım müzakerelerinin önünü açmıştı. 

Ancak Macaristan, koşulların yerine getirilmediğini düşünerek Ukrayna ile müzakerelerin resmen başlatılmasını frenliyordu. 

7 Haziran'da Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve Moldova'nın resmi müzakerelerin başlatılması için tüm önkoşulları yerine getirdiği görüşüne vardı. 

Avrupa yürütme organı Kiev'den yolsuzlukla ve oligarkların hakimiyetiyle mücadele için tedbirler almasını talep etmişti. Komisyon ayrıca azınlıklara daha fazla önem verilmesini istemişti ki bu, Ukrayna'da bir Macar topluluğunun varlığı göz önüne alındığında Budapeşte tarafından ısrarla talep edilen bir tedbirdi.

Rusya’nın Ukayna’ya yönelik savaşı başlatmasından birkaç ay sonra oldukça sembolik bir jestle AB, Haziran 2022'de Ukrayna ve komşu Moldova'ya adaylık statüsü vermişti. 

Müzakerelerin başlaması uzun ve zorlu bir katılım sürecinin sadece bir aşaması niteliğinde.  Nüfusu 40 milyonu aşan ve tarımsal açıdan güçlü bir ülke olan Ukrayna, AB'ye katılma konusunda mali yardım meselesinden başlayarak pek çok zorlukla karşı karşıya bulunuyor.