AB ve Almanya İran’a karşı misilleme tedbirleri öngörüyor
Almanya ve Avrupa Birliği, Alman vatandaşlığına sahip İranlı muhalif Cemşid Şarmahd'ın İran'da idam edilmesinin ardından Tahran'a karşı misilleme tedbirleri almayı düşündüklerini açıkladı.
Almanya ve Avrupa Birliği, Alman vatandaşlığına sahip İranlı muhalif Cemşid Şarmahd'ın İran'da idam edilmesinin ardından Tahran'a karşı misilleme tedbirleri almayı düşündüklerini açıkladı.
İran yargısının basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Cemşid Şarmahd, Nisan 2008'de ülkenin güneyindeki Şiraz'da bir camiye düzenlenen saldırıya karıştığı iddiasıyla birkaç yıl tutsak kaldıktan sonra pazartesi sabahı idam edildi.
Saldırıda 14 kişi ölmüş ve yaklaşık 300 kişi yaralanmıştı. Ailesi Şarmahd’ın masum olduğunu ve ağustos 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri'nden transit geçerken İranlı yetkililer tarafından tutuklandığı belirtmişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz infazı bir “skandal” olarak nitelendirirken, Avrupa diplomasisinin başı Josep Borrell de “mümkün olan en güçlü ifadelerle” kınadı.
Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin Tahran'a karşı misilleme tedbirleri almayı düşündüklerini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı “ek tedbirler alma hakkını saklı tuttuğunu” ifade etti.
Brüksel'de bir Avrupa Komisyonu sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, alınabilecek önlemlerin türünü belirtmedi ve bunların öncelikle “tüm AB Üye Devletleri ile tartışılması” gerektiğine işaret etti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı ise İran maslahatgüzarını “güçlü protestosunu” ifade etmek üzere çağırdığını duyurdu.
Tahran'daki Alman Büyükelçisi de İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüşerek “Cemşid Şarmahd'ın katledilmesini mümkün olan en güçlü ifadelerle protesto etti”.
Arakçi, Almanya’nın eleştirilerine X üzerinde tepki gösterdi. Alman mevkidaşı Annalena Baerbock’a seslenen Arakçi, “İran'da hiçbir terörist cezasız kalmaz. Almanya tarafından destekleniyor olsalar bile. Çocuk katillerini desteklemeyi bırakın” dedi.
Baerbock, muhalifin idamının ardından İran'daki “insanlık dışı rejimi” kınamıştı.
Uluslararası Af Örgütü infazı “zalimce ve insanlık dışı” olarak nitelendirdi.