ABD, Sudan için İsviçre’de barış görüşmeleri organize ediyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sudan ordusunu ve paramiliter HDK güçlerini ağustos ayında İsviçre'de yapılacak barış görüşmelerine davet ettiğini duyurdu. Amacın Sudan'daki çatışmalara bir son vermek olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı basın açıklamasında Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’ni (HDK) 14 Ağustos'ta İsviçre'de başlayacak olan ateşkes görüşmelerine davet ettiğini duyurdu. 

Blinken, Suudi Arabistan'ın eş başkanlığındaki bu görüşmelerde Afrika Birliği, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve BM'nin de gözlemci olarak yer alacağını sözlerine ekledi.

ABD diplomasi şefi, amaçlarının “şiddetin ülke çapında durdurulmasını sağlamak, ihtiyacı olan herkese insani yardım erişimine izin vermek ve herhangi bir anlaşmanın uygulanmasını sağlamak için sağlam bir izleme ve doğrulama mekanizması kurmak” olduğunu ifade etti. 

Nisan 2023'ten bu yana Sudan, General Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile General Muhammed Hamdan Daglo liderliğindeki HDK arasında bir savaşa sürüklendi. Çatışma on binlerce insanın hayatına mal oldu ve büyük bir insani krize yol açtı. Her iki taraf da ağır savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlanıyor. 

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan önceki müzakere turları başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu kez başarı şansı sorulan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, “bir anlaşma olasılığını değerlendiremeyeceğini, ancak tarafları müzakere masasına geri döndürmek istediklerini” söyledi.

Miller, “Sudan ordusu ve HDK'nin müzakere masasına geleceğini ve bunun nihayet bir ateşkese varmak için bir fırsat olacağını umuyoruz” diye ekledi. 

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bu yeni müzakerelerin, eğer gerçekleşirse, “daha geniş siyasi meseleleri” ele almayacağını belirtti.

Sudan'da savaşan iki taraf ile Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Cezayirli diplomat Ramtane Lamamra arasında geçtiğimiz günlerde Cenevre'de insani yardım ve sivillerin korunması konularına odaklanan ilk görüşmeler yapıldı.

İNSANİ FELAKET: SUDAN HALKINA KARŞI SAVAŞIYORLAR

Sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Pazartesi günü yayınladığı bir raporda Sudan'da on beş aydır devam eden savaşın siviller üzerinde “feci” bir etkisi olduğu uyarısında bulundu.

Rapora göre “Bu savaşta siviller tarafından ödenen bedel, savaşan taraflar arasında bir çatışma gibi görünen şeyin gerçekte Sudan halkına karşı bir savaş olduğunu gösteriyor”.

HDK ABD’NİN ÇAĞRISINDAN MEMNUN: 'KATILACAĞIZ'

Sudan ordusuyla bir yılı aşkın süredir savaş halinde olan paramiliter HDK’nin başında bulunan General Muhammed Hamdan Daglo, Salı akşamı Washington'un Ağustos ayında İsviçre'de yapılması planlanan ateşkes görüşmelerine davetini memnuniyetle karşıladı. HDK'nin görüşmelere katılacağını duyurdu.

X sosyal ağında “14 Ağustos 2024'te İsviçre'de yapılacak ateşkes görüşmelerine katılacağımızı duyuruyorum” diye yazan general, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan daveti “memnuniyetle karşıladığını” belirtti.