ABD ve Japonya savunma bağlarını güçlendiriyor

Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, Çin'in artan etkisi ve Kuzey Kore'den gelen tehditleri gerekçe göstererek, askeri ve savunma alanındaki bağlarını daha da güçlendirmeye hazırlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile birlikte Japon mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Tokyo'da bulunan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Japonya'da yeni bir komuta yapısının kurulduğunu açıklaması bekleniyor.

Yetkili, üç yıldızlı bir general tarafından yönetilecek olan bu karargahın Japon kuvvetleriyle "daha fazla birlikte çalışabilirliği mümkün kılacağını ve ortak manevraları teşvik edeceğini" belirtti. 

Amerikalı Yetkili, "Bunu Japonya ile tarihi bir duyuru ve yedi yıldır askeri bağlarımızın en güçlü takviyelerinden biri olarak görüyoruz" dedi.

Japonya'da halihazırda bir Amerikan askeri komutanlığı bulunsa da, bu komutanlığın rolü esasen idari düzeydi. Şimdi operasyonel bir rol oynayacak. 

Japonya'da Hawaii'deki Pasifik Komutanlığı'na bağlı yaklaşık 54 bin Amerikan askeri bulunuyor. 

Austin’ın yaptığı duyuru, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın Nisan ayında ABD'ye yaptığı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Japonya ile Çin ve Kuzey Kore'nin yanı sıra Rusya'ya karşı daha iyi mücadele etmeyi amaçlayan "yeni bir işbirliği dönemini" selamladığı ziyaretin ardından geldi.

ABD'nin bölgedeki ittifak ve ortaklıklarını güçlendirmeyi amaçlayan Asya turuna devam eden ABD diplomasisinin başındaki isim Antony Blinken, Pazar sabahı Tokyo'ya ulaştı. Blinken, önceki gün Laos'un Vientiane kentinde Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Güneydoğu Asya ülkelerinin katıldığı bir toplantı çerçevesinde "samimi ve verimli" görüşmelerde bulundu.

Washington Çin’i özellikle Tayvan çevresinde ve Güney Çin Denizi'nde kışkırtıcı eylemlerde bulunmakla suçlarken, Rusya'nın savaş endüstrisine destek verdiğini iddia ediyor. Çin ise ABD'nin kendisini kuşatmak ve büyümesini engellemek istediğinden şüpheleniyor. 

Amerikalı diplomatlar, ABD'nin her yönde kurduğu ittifaklar ve ortaklıklar oyununun Pekin'e açık bir mesaj göndermeyi amaçladığını kabul ediyor. İki büyük güç küresel üstünlük için kıyasıya bir rekabet içinde bulunuyor. 

Japonya ve Güney Kore de, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçtiğimiz Ağustos ayında iki ülke liderini Camp David'de ağırlamasıyla birlikte, İkinci Dünya Savaşı'nın yaralarını sarmaya karar verdiler. Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik de 15 yıl sonra ilk kez Pazar ve Pazartesi günü Tokyo'da olacak ve ABD Savunma Bakanı Austin ile görüşecek. Austin’a göre Japon mevkidaşları da pazartesi günü yine "tarihi" olarak nitelendirilen üçlü bir toplantı için kendilerine katılacak.