ABD’ye göre İran’ın İsrail’e ‘büyük saldırısı’ çok yakında!

Bloomberg ajansına göre Amerikan istihbaratı, İran ve müttefiki grupların İsrail'e karşı "yakında büyük bir saldırı" gerçekleştireceğini tahmin ediyor.

Amerikan istihbaratına yakın isimsiz bir kaynak Bloomberg’e, sorunun artık bu saldırının "gerçekleşip gerçekleşmeyeceği" değil, "ne zaman" olacağı olduğunu söyledi.

Aynı kaynağa göre, Ortadoğu'daki Amerikan komutanlığından bir generalin 11 Nisan Perşembe günü İsrail'de son duruma ilişkin değerlendirme yapması bekleniyor. 

Amerikan medyası Axios'un haberine göre Amerikalı General Erik Kurilla'nın İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra ordu subaylarıyla da görüşmesi bekleniyor.

1 Nisan'da İsrail, Şam'daki İran konsolosluğuna saldırarak aralarında Devrim Muhafızları'nın yedi üyesinin de bulunduğu 16 kişiyi öldürmüştü. Saldırıda İran Kudüs Gücü'nün üst düzey generallerinden Muhammed Rıza Zahedi yaşamını yitirdi. Dini lider Ali Hamaney birkaç kez "Siyonist rejimin cezalandırılacağına" söz verdi.

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü İsrail'e "sarsılmaz" desteğini yineledi. Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında İran'ın "İsrail'e karşı önemli bir saldırı başlatmakla tehdit ettiğini" doğruladı. 

"Başbakan Binyamin Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran ve müttefiklerinden gelen bu tehditler karşısında İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız sarsılmazdır” diyen Biden, “Tekrar ediyorum: İsrail'in güvenliğini korumak için tereddütsüz elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuşmuştu. 

İsrail ise savunma sistemlerini güçlendirerek farklı senaryolara hazırlandı. Çarşamba günü İsrail Dış İşleri Bakanı şu uyarıda bulundu: "Eğer İran kendi topraklarından bir saldırı düzenlerse, İsrail karşılık verecek ve İran'a saldıracaktır." 

Bu artan gerilim nedeniyle Alman havayolu Lufthansa, çarşambayı perşembeye bağlayan gece Tahran'a uçuşlarını askıya aldığını duyurdu.