ABD Yemen’de Husileri bombaladı

ABD ordusu, Yemenli Husilerin son günlerde Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde seyreden gemilere yönelik bir dizi saldırısının ardından, Husilere ait, aralarında bir komuta merkezinin de bulunduğu iki mevziyi vurduğunu açıkladı.

ABD ordusunun Orta Doğu Merkez Komutanlığı (Centcom) X'te yaptığı açıklamada, ABD ordusunun bir komuta merkezinin yanı sıra Yemen'de Husiler tarafından kontrol edilen bölgelerde bulunan bir kontrol istasyonunu ve Kızıldeniz'de Husilere ait iki insansız botu "imha ettiğini" bildirdi.

Önceki gün Centcom, Husilere ait sekiz insansız hava aracını düşürdüklerini açıklamıştı.

Birleşik Krallık Deniz Güvenliği Ajansı (UKMTO) da geçen hafta Husiler tarafından saldırıya uğrayan ve Yemen açıklarında terk edilen bir kargo gemisinin Kızıldeniz'de "batmış gibi göründüğünü" bildirdi. 

İran destekli Husilere karşı bir koalisyona liderlik eden ABD'ye göre, Liberya bayrağı taşıyan bir Yunan gemisi olan M/V Tutor, 12 Haziran'da bir deniz dronu ve bir füze tarafından vuruldu. Bu saldırı sonucunda Filipinli bir mürettebatın öldüğü ve ciddi hasar oluştuğu belirtildi.

UKMTO salı akşamı yaptığı açıklamada, bölgede konuşlandırılan deniz kuvvetlerinin "son bildirilen yerde enkaz ve petrol görüldüğünü" bildirdi.

UKMTO'ya göre kargo gemisi, Husiler tarafından kontrol edilen Yemen'in Hudeyde kenti yakınlarından ateşlenen bir füzenin neden olduğu büyük bir sızıntı nedeniyle mürettebatı tarafından terk edilmişti.

M/V Tutor'dan birkaç gün sonra, Husiler tarafından Yemen'den atılan füzelerin isabet ettiği bir başka kargo gemisi olan M/V Verbena da mürettebatı tarafından Aden Körfezi'nde terk edilmişti.

Dünya ticareti için kilit deniz bölgeleri olan Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki saldırılar sigorta maliyetlerinin yükselmesine ve birçok nakliye şirketinin çok daha uzun bir rota olan Afrika'nın güney ucu üzerinden sefer yapmasına neden oldu.