Ahmedinecad da cumhurbaşkanı adayı oldu

İran'da helikopter kazasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümü ardından 28 Haziran’da yapılacak seçimlere eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da aday oldu.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 19 Mayıs'ta bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından İran 28 Haziran'da erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiyor. 

Devlet medyasına göre seçimlere eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da katılacak.

67 yaşındaki Mahmud Ahmedinecad 2005-2013 yılları arasında iki dönem üst üste cumhurbaşkanlığı yapmış, özellikle İran'ın nükleer programı konusunda Batı ile yaşadığı sert gerilimlerle gündeme gelmişti. Ancak 2017 ve 2021'de cumhurbaşkanlığı yarışından diskalifiye edilmişti. 

Ahmedinecad, pazar günü İçişleri Bakanlığı'na adaylık başvurusunu yaptıktan sonra yaptığı açıklamada, “Ülkenin tüm sorunlarının ulusal kapasitelerin maksimum düzeyde kullanılmasıyla çözülebileceğine inanıyorum” dedi.

Seçim için adaylıkların, muhafazakarların hakim olduğu ve seçim sürecini denetlemekten sorumlu, seçilmemiş bir organ olan Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından 11 Haziran'a kadar onaylanması gerekecek.

Aralarında eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve aşırı muhafazakar eski nükleer müzakereci Said Celili'nin de bulunduğu diğer önde gelen isimler de adaylıklarını sundular.