Almanya’da göçmenleri hedefe koyan veriler aşırı sağa yakıt sağlıyor

Almanya’da açıklanan istatistiklere göre işlenen suçların yüzde 41’inden yabancı kökenliler sorumlu. Sosyal Demokrat İçişleri Bakanı da göç ile suç artışı arasında bağ kurdu.

Almanya’da her yıl polis istatistikleri yayınlandığında göçmenler etrafında yeni bir tartışma yaşanıyor. 

 2023 yılında ülkede 5,94 milyon suç kaydedildi; bu bir önceki yıla göre %5,5 artış olduğu belirtilirken,  2016'dan bu yana en yüksek oranı ifade ediyor. 

Bu suçların %41'i, Alman nüfusunun yaklaşık %15'ini oluşturan yabancılar tarafından işlendi. Bir önceki  yıla göre  %18’lik bir artış var. 

Polis 2023 yılında 923 bin yabancı kökenli şüpheli suçlu tespit eti. Bu rakam, yakalanan tüm şüphelilerin %41'ine denk geliyor. 

Aşırı sağ sürekli göç ile suç arasında doğrudan bağ kurarak, yükselişini bu propaganda üzerinde yapıyor. Ancak bu kez göç ile suç arasında bağ kuran aşırı sağcı AfD değil, sosyal demokrat hükümet oldu. Salı günü bir açıklama yapan  İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Artan göç suçun artmasına neden oluyor” iddiasında bulundu. 

Basın toplantısı düzenleyen Bakan, güvenlik durumunun genel olarak kötüleştiğine işaret ederek, "Bu konuda çekingenlik ya da kızgınlık göstermeden açık bir şekilde konuşmamız gerekiyor" dedi. 

Geçen sonbaharda suç oranındaki artışı sosyal faktörlerle açıklayan SPD’li Nancy Faeser, "Bu faktörler olgunun nedenlerini açıklayabilir, ancak hiçbir şekilde şiddeti haklı gösteremez" diye eklemişti. 

“Sıfır tolerans” sözü veren Faeser, "Devletin tepkisi sıfır tolerans, sonuçlarıyla birlikte kovuşturma, açık cezai sonuçlar ve yabancı suçluların daha hızlı sınır dışı edilmesi olmalıdır” diye ekledi. 

Bu kötü güvenlik istatistiklerinin yayınlanması, Almanya'da önümüzdeki sonbaharda Saksonya, Thüringen ve Brandenburg gibi kritik önemdeki üç bölgede yapılacak seçimlerin öncesine denk geldi. 

Anketlere göre aşırı sağcı AfD, bu üç bölgede oyların %25 ila %30'unu alarak muhafazakâr partinin aleyhine bir sonuç elde edebilir. Göç ile suç arasında bağ kuran yeni istatistikler ise AfD’nin dümenine su taşımaya başladı. 

Bu gerekçeyle hükümet ve diğer muhafazakar partiler de aynı paralelde göçmenleri hedef alan ifadeler kullanmaya başladı. 

Thüringen'de Muhafazakar İçişleri Bakanı Mario Voigt, açıklanan verileri "uyarı sinyali” olarak değerlendirirken Saksonya'daki mevkidaşı Armin Schuster "sığınmacılar için kota getirilmesi" çağrısında bulundu.