Almanya’da Hizbullah-İran bağlantılı derneklere baskın ve yasaklama

Almanya’da sabah saatlerinde Hizbullah ve İran bağlantılı oldukları iddiasıyla onlarca dernek ve camiye baskın yapıldı, Hamburg İslam Merkezi (IZH) ve bağlı tüm kurumları yasaklandı.

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Hamburg’da bir camiyi yöneten İslam Merkezi ve Almanya genelinde ona bağlı tüm organizasyonların yasaklandığını bildirdi. 

Bakanlık, “Çünkü sözkonusu olan anayasa karşıtı hedeflerini sürdüren aşırı islamcı bir örgüttür” dedi. 

Çarşamba sabahı Almanya genelinde sözkonusu merkeze bağlı 53 adrese yönelik polis baskınları gerçekleştiği bildirildi. Federal İçişleri Bakanlığı'na göre Hamburg, Bremen, Berlin, Aşağı Saksonya, Mecklenburg-Vorpommern, Hessen, Kuzey Ren-Vestfalya ve Bavyera'da aramalar yapıldı.

Alman medyasına göre sabah erken saatlerde kalabalık bir polis grubu ‘Mavi Camii’de arama yaptı. Bu bina, Hamburg’daki islami derneği merkezi olduğu ve İran’ın ‘ileri karakolu’ olduğu iddia edildi. 

Alman medyası, "Hamburg İslam Merkezi"nin uzun süredir İran’ın Almanya'daki bir uzantısı olduğundan şüphelenildiğini yazdı. 

Sosyal Demokrat İçişleri Bakanı Nancy Faeser’e göre, İran'ın dini liderinin ‘doğrudan temsilcisi’ olan IZH, Almanya'da "İslam Devrimi" ideolojisini saldırgan ve militan bir şekilde yayıyor.

BAKAN: DİNE KARŞI HAREKET ETMİYORUZ

Faeser ayrıca derneği yasaklama kararının ardından şunları söyledi: "Net bir ayrım yapmak benim için çok önemli: Biz bir dine karşı hareket etmiyoruz. Şii inancının ve dininin barışçıl bir şekilde uygulanması açıkça yasaktan etkilenmemektedir.”

62 YILDIR DESTEKLENİYORDU

Sözkonusu merkez 62 yıldır Almanya’da faaliyet yürütüyor. Bazı medya organlarına göre, devlet tarafından daha çok teşvik edildi. 

IZH, Hamburg eyaletinin islami cemaatlerle imzaladığı devlet anlaşması koruması altında bulunuyordu.