Managua, Almanya'yı Uluslararası Adalet Divanı'na (ICJ) götürerek yargıçlardan Berlin'in İsrail'e silah ve diğer yardımları sağlamasını engellemek için acil önlemler almalarını istedi.
Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sebastian Fischer duruşmalar öncesinde yaptığı açıklamada "Nikaragua'nın iddialarını reddediyoruz" dedi. Fischer gazetecilere yaptığı açıklamada "Almanya ne Soykırım Sözleşmesini ne de uluslararası insancıl hukuku ihlal etmiştir ve bunu Uluslararası Adalet Divanı önünde tüm açıklığıyla ortaya koyacağız" dedi.
Nikaragua argümanları bu pazartesi sunacak. Almanya’nın da bir gün sonra yanıtını vermesi bekleniyor.
Mahkemeye gönderilen 43 sayfalık bir belgede Managua, Berlin'in Yahudi Soykırımının ardından hazırlanan 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini iddia ediyor.
Belgede, "Almanya askeri teçhizat göndererek ve şimdi de Unrwa'ya (BM'nin Filistinli mültecilerle ilgili ajansı) fon sağlamayı keserek soykırımın işlenmesini kolaylaştırıyor" deniyor.
Nikaragua, "Almanya'nın harekete geçmemesi İsrail söz konusu olduğunda daha da kınanacak bir durumdur çünkü Almanya'nın bu ülkeyle, davranışlarını faydalı bir şekilde etkilemesini sağlayacak, kendinden menkul ayrıcalıklı bir ilişkisi vardır" diye ekledi.
Managua, ICJ'den, mahkeme davayı bir bütün olarak incelerken uygulanan acil durum emirleri olan "geçici tedbirler" hakkında karar vermesini istedi.
Nikaragua'nın başvurusuna göre, "yüz binlerce insanın" hayatının tehlikede olduğu göz önüne alındığında bu "zorunlu ve acil" bir durum.
Uluslar arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlamak üzere kurulan ICJ, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta kilit bir oyuncu haline geldi.
Bir başka davada Güney Afrika, İsrail'i Gazze Şeridi'nde soykırım yapmakla suçluyor ve İsrail bunu şiddetle reddediyor.
Bu davada mahkeme, İsrail'i herhangi bir soykırım eylemini önlemek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırdı ve son zamanlarda İsrail'in insani yardıma erişimi artırmasını zorunlu kılan ek tedbirler emrederek tutumunu sertleştirdi.
ICJ'nin kararları bağlayıcı ancak mahkemenin bir yaptırım mekanizması yok. Örneğin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini durdurmasını emretmiş ancak bir sonuç alamamıştı.
Nikaragua, Almanya'nın "İsrail'e yaptığı yardımları, özellikle de askeri teçhizat dahil olmak üzere askeri yardımlarını derhal askıya alması" da dahil olmak üzere beş geçici tedbir talep etti. Mahkeme ayrıca Berlin'den "Unrwa'ya yönelik finansmanı askıya alma kararını geri almasını" da talep ediyor.
Almanya Ocak ayında, Unrwa çalışanlarının 7 Ekim'deki saldırıya karıştığı yönündeki İsrail suçlamalarının soruşturulmasını beklemek üzere bu fonu askıya aldığını duyurmuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Cuma günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye yardımların ulaşmasını geciktirmek için "artık hiçbir mazereti kalmadığını" söylemişti.