Almanya, ‘suçluları’ Aganistan’a sınırdışı etmeyi inceliyor

Almanya İçişleri Bakanı, ölümcül bir bıçaklı saldırının ülkedeki tartışmaları yeniden alevlendirmesi üzerine, “suçluların” Afganistan'a sınır dışı edilmesinin yeniden başlatılması olasılığını incelediklerini açıkladı.

Euro 2024 öncesinde güvenlik konulu bir basın toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine Nancy Faeser, “Birkaç aydır ciddi suçluların ve tehlikeli kişilerin Afganistan'a geri gönderilmesi olasılığını çok yoğun bir şekilde inceliyorum” dedi. 

“Almanya'nın güvenliği için potansiyel tehlike arz eden kişilerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi gerektiği açıktır” diyen Faeser, bu nedenle “Suçluları ve tehlikeli kişileri Afganistan'ın yanı sıra Suriye'ye de sınır dışı etmenin yollarını bulmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.  

Ancak Almanya, 15 Ağustos 2021'de iktidarı ele geçiren Taliban hükümetini tanımıyor. Faeser, “Olası bir çözüm, komşu devletlerle konuşmak olabilir” dedi.

Ülkenin güneybatısındaki Mannheim kentinde 25 yaşındaki bir Afgan tarafından gerçekleştirilen ve müdahale eden bir polisin ölümüne, 5 kişinin yaralanmasına neden olan bıçaklı saldırının ardından sınırdışıların yeniden başlatılması çağrıları yükseldi.  Son günlerde başta sağ ve aşırı sağdan olmak üzere Başbakan Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat partisinden de bu ülkeye yönelik sınır dışı işlemlerinin yeniden başlatılması çağrısında bulunan sesler çıktı. 

Mannheim polisi, Alman medyası tarafından Sulaiman Ataee olarak adlandırılan saldırganın 2014 yılından bu yana Almanya'da yaşadığını, evli ve iki çocuk babası olduğunu ve daha önce polis tarafından tanınmadığını söyledi.

Ataee ailesiyle birlikte Mannheim'a yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki Hessen eyaletine bağlı Heppenheim'da bir kule bloğunda yaşıyordu. Der Spiegel dergisine göre, ülkeye refakatsiz bir çocuk olarak girmiş ve iltica başvurusunda bulunmuş. Başvurusu reddedilmiş ancak Afganistan'daki güvenlik durumu nedeniyle sınır dışı edilme yasağı getirilmiş. Türkiye kökenli bir Alman kadınla 2019 yılında evlendikten sonra belirli süreli oturma izni almış.