AP’de yolsuzluk: Belçika’da gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı

Avrupa Parlamentosu’nda Katar’ın olası yolsuzluk faaliyetlerine yönelik Belçika’da düzenlenen baskınlarda gözaltına alınanlardan 4’ü tutuklandı. Bunlar arasında AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili de var.

Federal Savcılık, son 48 saatte 6 kişinin gözaltına alındığını belirtirken ne gözaltına alınanlar ne de tutuklananların isimlerini vermedi.

Federal savcılık yaptığı basın açıklamasında, dört kişinin Brüksel soruşturma hakimi tarafından "suç örgütüne üye olmak, kara para aklamak ve yolsuzluk" suçlamasıyla hazırladığı iddianame ardından hapse atıldığını belirtti.  Diğer iki kişinin serbest bırakıldığı bilgisi verildi.

AFP’nin dosyaya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre tutuklananlar arasında AP Başkan Yardımcısı Yunanistanlı Eva Kaili de bulunuyor.

Kaili’nin hakkındaki suçlamanın ağır olması nedeniyle parlamenter dokunulmazlıktan faydalanamadığı ifade edildi.

Aynı kaynak, cuma günkü gözaltı sırasında Kaili’nin evinde “para torbaları” bulunduğuna dair medyaya yansıyan bilgileri doğruladı.

Federal savcılık cumartesi akşamı da başka bir Avrupa parlamenterinin evinde aramalar yapıldığını belirtti.

Savcılığın açıklamasına göre bu olayda "Avrupa Parlamentosu içinde kararları etkilemesini mümkün kılacak şekilde siyasi ve/veya stratejik bir konuma sahip üçüncü şahıslara büyük meblağlarda para ödenmesi veya önemli hediyeler teklif edilmesinden" şüphe ediliyor.

Cumartesi akşamı Avrupa Parlamentosu Başkanı Maltalı Roberta Metsola, Eva Kaili'ye karşı ilk yaptırım kararı aldı. Başkan Yardımcısı, Ortadoğu bölgesinde temsil etme görevi de dahil olmak üzere Başkan Roberta Metsola tarafından verilen tüm görevlerden men edildi.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller grubu adına ekolojist Philippe Lamberts'in de aralarında bulunduğu sol görüşlü milletvekilleri, cuma akşamı Yunan Sosyalist Partisi'nden (Pasok-Kinal) ihraç edilen Eva Kaili'nin istifasını istedi.