AP seçimlerinde aşırı sağ ilerledi ama ‘Büyük Koalisyon’ çoğunluğu korudu
Avrupa Parlamentosu'nda sağ, sosyalist ve merkezci partilerden oluşan “büyük koalisyon”, aşırı sağın yükselişine rağmen çoğunluğu elinde tutmaya devam ediyor.
Avrupa Parlamentosu'nda sağ, sosyalist ve merkezci partilerden oluşan “büyük koalisyon”, aşırı sağın yükselişine rağmen çoğunluğu elinde tutmaya devam ediyor.
27 AB ülkesinde yaklaşık 370 milyon seçmen 720 Avrupa Parlamentosu üyesini seçmek üzere sandık başına gitti. Avrupa Parlamentosu, her beş yılda bir vatandaşlar tarafından seçilen tek Avrupa Birliği kurumu olarak önem kazanıyor.
Ortaya çıkan tablo Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve Yenilenen Avrupa (RE) gruplarının birlikte 398 sandalye kazandığını gösteriyor. Bu koalisyon, Avrupa Parlamentosu'ndaki 720 sandalyeden 398'ine sahip olacak.
AP’NİN YENİ ÜYELERİ
Henüz bir siyasi gruba dahil olmayan milletvekillerinin sayısı 102 olarak tahmin ediliyor. Bu durum, özellikle ulusal muhafazakarlar ve aşırı sağcı kimlikçi grupların güçlenmesine yol açabilir. Yeşiller ve Radikal Sol ise sandalye kaybı yaşadı.
GRUPLARA GÖRE SANDALYE DAĞILIMI
EPP'nin 181, S&D'nin 135 ve Renew Europe'un 82 sandalye kazanacağı tahmin edilirken, Yeşiller/EFA keskin bir düşüşle 72'den 53 sandalyeye geriledi. Sol Grup, yüzde 3 düşüşle 34 sandalyeye geriledi. ECR'nin ulusal muhafazakarları 71 sandalye (+7) kazanırken, aşırı sağcı kimlikçi grup ID 62'ye (+13) yükseldi.
YEŞİLLER AVRUPA GENELİNDE DÜŞÜŞ YAŞADI
Almanya ve Fransa'da Yeşiller partisi oy kaybederken, İsveç ve Hollanda'da ilerleme kaydetti. Avrupa genelinde ise sandalye sayılarında düşüş yaşadılar.
SİYASİ DENGELER DEĞİŞİYOR
Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları, kıta genelinde siyasi dengelerde önemli değişikliklere işaret ediyor. Sağ ve aşırı sağ partilerin yükselişi, pek çok ülkede dikkat çekici bir şekilde kendini gösterdi. Bu yükseliş, özellikle Fransa, Almanya, İtalya ve Avusturya gibi büyük Avrupa ülkelerinde belirgin oldu. Aşırı sağ partilerin, geleneksel merkez sağ ve merkez sol partilere meydan okuyarak ciddi bir şekilde oy oranlarını artırmaları, Avrupa'nın siyasi geleceğine dair kaygıları artırıyor.
Sonuçlar, Avrupa Parlamentosu'ndaki mevcut koalisyon dinamiklerinin korunmasını sağlarken, sağ ve aşırı sağ partilerin etkisini de artırdı. Bu durum, Avrupa Birliği'nin gelecekteki politika yönelimlerini, özellikle göç, güvenlik ve AB'nin iç yapısı konularında önemli ölçüde etkileyebilir. Sağ ve aşırı sağ partilerin yükselişi, Avrupa'da daha muhafazakar ve milliyetçi politikaların güçlenmesine işaret ederken, Yeşiller ve sol partilerin düşüşü, çevresel ve sosyal politikaların gelecekte daha fazla zorlukla karşılaşabileceğini gösteriyor. Bu sonuçlar, Avrupa'da artan popülizmin ve ulusalcılığın bir yansıması olarak da değerlendiriliyor.
FRANSA’DA SİYASİ DEPREM: PARLAMENTO FESHEDİLDİ
Fransa: Aşırı sağcı Rassemblement National, Macronist ve Sosyalist listeleri geride bırakarak Avrupa seçimlerinin galibi oldu. Jordan Bardella liderliğindeki liste, %31.5 ila %32.4 oranında oy aldı. Aşırı sağın zaferi ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ulusal Meclisi feshederek, erken yasama seçimlerine gidileceğini açıkladı. İlk turu 30 Haziran'da, ikinci turu ise 7 Temmuz'da yapılacak. Ülke derin bir siyasi belirsizlik içine girdi.
ALMANYA’DA SPD GERİLEDİ
Almanya: Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Avrupa seçimlerinde muhafazakarlar ve aşırı sağın gerisinde kaldı. SPD, %14 oy oranı ile tarihindeki en kötü sonucu aldı. “Bu bizim için çok acı bir sonuç” diyen SPD Genel Sekreteri Kevin Kuehnert, partisinin destekçileri arasındaki düşük katılımın nedenlerini araştırmak zorunda kalacağını sözlerine ekledi. SPD, oyların %16,5-16'sını alan aşırı sağcı AfD'nin ardından ikinci oldu. AfD böylece 2019'a kıyasla yaklaşık 5 puan kazandı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in partisi olan muhafazakârlar (CDU ve CSU) %29,5-30 oy oranıyla (2019'daki %28,9'a kıyasla) birinci oldu.
Hükümet koalisyonundaki diğer iki parti olan Yeşiller ve Liberaller (FDP), sırasıyla %12 ile %5 oranında oy aldı. Yeşiller %20,5 oy aldıkları 2019 anketine kıyasla belirgin bir düşüş yaşadı.
Macaristan: Milliyetçi Viktor Orban'ın partisi Fidesz, oyların %44'ünü alarak Avrupa seçimlerini önde tamamlasa da 2019'daki %52.5 oranına göre düşüş yaşadı.
İspanya: Sağcı Halk Partisi (PP) %34 oy oranı ile Avrupa seçimlerini kazandı. Başbakan Pedro Sanchez’in liderliğindeki Sosyalistler ise %30 ile ikinci sırada yer aldı. Aşırı sağcı parti Vox, 5 yıl önceki 4 sandalyeye kıyasla 6 sandalye ve %6,21'e kıyasla %9,62 oy kazanarak 2019'daki skorunu geliştirdi.
İtalya: Başbakan Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı partisi Fratelli d'Italia, %27 oy oranı ile Avrupa seçimlerini kazandı. Demokrat Parti ise %23 ile ikinci oldu.
POLONYA’DA AVRUPA YANLISI PARTİLER KAZANDI
Polonya Başbakanı Donald Tusk'un Sivil Koalisyon Partisi %38.2 oy oranıyla Avrupa seçimlerini kazandı. Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ise %33.9 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.
AVUSTURYA’DA AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE
Avusturya'da aşırı sağcı FPÖ partisi %27 oy oranı ile Avrupa seçimlerini kazandı. Muhafazakarlar ve Sosyal Demokratlar ise %23 oranında oy aldı. Muhafazakarlar (ÖVP) sosyal demokratlarla başbaşa giderken, Yeşiller %10,5 oy aldı.
İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE SOL VE EKOLOJİSTLER GÜÇLENDİ
İsveç: Yeşiller %15.7 oranında oy alarak büyük bir çıkış yaptı. Sol Parti de %10.7 oy oranıyla yükseliş gösterdi.
Finlandiya: Sol İttifak Partisi %17.3 oy oranı ile büyük bir başarı elde etti. Aşırı sağcı Finliler Partisi ise %7.6 oy oranına geriledi.
Danimarka: Sosyalist Halk Partisi %18.4 oy oranı ile öne çıktı. Sosyal Demokrat Parti ise %15.4'e geriledi.