Atina'da tehdit e-postaları: Okullar tahliye edildi

Yunan polisi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'dan gelen saldırı tehditleri içeren e-postalar sonrasında Atina'nın iç banliyölerinde bulunan otuzdan fazla okulun çevresinde güvenlik önlemleri alındığını ve bazı okulların tahliye edildiğini duyurdu.

Polis sözcüsü Konsatantina Dimoglidou, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kıbrıs gibi diğer ülkelere gönderilen e-postalar en az 35 okulu hedef aldı," dedi. 

Dimoglidou, tehditlerin gönderildiği bilgisayar sunucusunun Rusya'da bulunduğunu belirterek, bu e-postaların “spam” olma ihtimalini de göz ardı etmediklerini ekledi.

Polis, tehdit e-postaları alan okullarda gerekli kontrolleri yapmak üzere harekete geçtiklerini bildirdi. Dijital Suçlar Müdürlüğü, e-postaların kaynağını belirlemek için soruşturma yürütüyor.

AFP'ye konuşan bazı okul yetkilileri ve veliler, tehdit alan okullardan bazılarının boşaltıldığını ve öğrencilerin evlerine dönmek zorunda kaldığını söyledi. 

İsmini açıklamak istemeyen bir okul müdürü, tehdit e-postalarının "okulda patlayıcı cihazlar var" başlığını taşıdığını belirtti. 

E-postada, 13 Kasım 2015'te Paris'te gerçekleşen “cihatçı” saldırılara atıfta bulunularak, “kardeşlerimizin Paris'te yaptığı gibi sizi de havaya uçuracağız” ifadelerinin yer aldığı öğrenildi. Ayrıca, başka coğrafi ayrıntı vermeden “Stadyumunuzu yakacağız” tehdidi de yer aldı.

Bu olayın ardından, Çarşamba günü Atina'da Olympiakos Piraeus ile Fiorentina arasında oynanacak Avrupa Ligi Konferansı finali öncesinde büyük güvenlik önlemleri alındı. 

Beş bin polis memuru görevlendirildi ve Yunanistan'da sıkça rastlanan holiganların şiddet olaylarına karışmasını önlemek amacıyla tüm halk toplantıları yasaklandı. 

Polis açıklamasında, e-postaların “şu anda faaliyet göstermeyen kurumlara gönderildiği” ve bunun da asıl amacın kamu düzenini bozmak olduğunu gösterdiği belirtildi.

Bu olay, Mayıs ayı başında Slovak polisi tarafından ülkedeki okullara ve bankalara e-posta yoluyla gönderilen 1.100 bomba tehdidi sonrasında başlatılan terörle mücadele soruşturmasını hatırlattı.