Avustralya Aborijin hakları için referanduma gidecek

Avustralya parlamentosunda Aborijin halklarına temsil hakkı vermeyi amaçlayan bir referandum organize edecek. Yasa onaylanırsa Avustralya Aborjinleri ilk kez anayasal olarak tanınacak.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ülkeyi bölen bir konu olan Aborijin haklarına ilişkin 14 Ekim’de referanduma gideceklerini açıkladı.

BAŞBAKAN ‘EVET’ OYU VERMEYE ÇAĞIRDI

Başbakan, "O gün, her Avustralyalı ülkemizi bir araya getirmek ve onu daha iyiye doğru değiştirmek için eşsiz bir fırsata sahip olacak" dedi.

Albanese, "Bütün Avustralyalılardan evet oyu vermelerini istiyorum" diye ekledi.

Yasa onaylanırsa en az 60 bin yıldır kıtada yaşayan Avustralya Aborjinleri ilk kez Anayasa'da tanınacak ve kendi toplumlarını etkileyen yasalar konusunda hükümetin kendilerine danışması hakkına sahip olacak.

Ancak anketlerde şimdilik önce yer almayan "evet" taraftarları, referandumun başarısızlıkla sonuçlanmasının Avustralya toplumunu böleceğinden ve ülkenin uluslararası alanda itibarını zedeleyeceğinden korkuyor.

Başbakan Antony Albanese, “Hayır oyu vermek sizi hiçbir yere götürmez, hiçbir şeyin değişmediği anlamına gelir. Hayır oyu, ilerlemek için bu fırsatın kapısını kapatıyor” açıklamasında bulundu.

Başbakan, "Kapıyı gelecek nesil Avustralyalı Aborijinlere kapatmayın" çağrısında bulundu.

SİYASİ ÇEKİŞMELER DESTEĞİ AZALTTI

 'Evet' savunucularına göre bu reform, Avustralya Aborjinlerinin karşılaştığı eşitsizliklere çözüm getirebilir. 'Hayır' taraftarları, bunun Avustralya Anayasasını lekeleyeceğini iddia ediyor. Birçok Aborijin ise teklifin yeterince ileri gitmediği eleştirisinde bulunuyor.

Britanya'nın Avustralya’yı sömürgeleştirmesi ve Aborijin halkına yönelik zulümden 200 yıl sonra, bu toplulukların yoksul, yetersiz eğitim görme, hastalanma veya hapsedilme olasılıkları daha yüksek kalmaya devam ediyor.

İlk kamuoyu yoklamaları reforma geniş bir destek olduğunu gösterdi ancak anketçi William Bowe'ye göre son aylarda siyasi çekişmelerin artmasıyla bu destek azaldı.

 William Bowe, Avustralyalıların "yüzde 60'ından fazlasının" geçen yıl reformu desteklediğine dikkat çekiyor. Ancak artık "düşen" bir rakam var ve giderek daha fazla insan statükoya bağlı kalmaktan yana eğilim gösteriyor.