Polisin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre aralarında muhalefet liderlerinin de bulunduğu en az 532 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında ana muhalefetteki Bangladeş Ulusal Partisi (BNP) yöneticilerinin de olduğu bildirildi.
Öğrencilerin öfkesine yol açan kota uygulamasını protesto eylemlerinde şimdiye kadar en az 151 kişi hayatını kaybetti.
Protesto gösterilerinin ardından pazartesi bir açıklama yapan Yüksek Mahkeme Başsavcısı A.M. Amin Uddin'e göre, kamu hizmeti işlerinin %5'i bağımsızlık savaşı gazilerinin çocuklarına ve %2'si de diğer kategorilere ayrılmaya devam edecek.
Hükümet, Bangladeş'in Pakistan'a karşı verdiği kurtuluş savaşı gazilerinin çocuklarına %30'luk bir pay ayırmıştı. Bu kategoridekiler mevcut hükümete yakınlığı ile bilinen kişilerden oluşuyor.
Pek çok kişi bu programın 2009 yılından bu yana ülkeyi yöneten ve Ocak ayında büyük ölçüde sonucu önceden belli olan bir oylamanın ardından üst üste dördüncü seçimini kazanan 76 yaşındaki Şeyh Hasina'yı destekleyen çevrelerin çocuklarına fayda sağladığını düşünüyor.
İlk olarak 2018 yılında Başbakan Şeyh Hasina hükümeti tarafından kaldırılan bu kota sistemi, geçtiğimiz ay bir alt mahkeme tarafından yeniden yürürlüğe konmuş ve geniş çaplı protestoları tetiklemişti.
Hükümetin göstericilere tepkisi sert bir baskı, sokağa çıkma yasağı ve iletişim kesintisi olarak kendisini ortaya koydu.
Bangladeş'in dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmasına rağmen, bu büyüme üniversite mezunları için yeterli iş fırsatına dönüşmedi.
Tahminlere göre yaklaşık 1,8 milyon genç Bangladeşli iş arıyor ve üniversite mezunları daha az eğitimli meslektaşlarına göre daha yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya.