Bangladeş’te protesto: Yaklaşık 40 ölü, hükümet binaları ateşe verildi

Bangladeş'te iş alım kotalarına karşı gösteri yapan öğrencilerle polis arasında çıkan çatışmalarda son günlerde yaklaşık 40 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Hükümet binaları, polis karakolları ve devlet televizyonu ateşe verildi.

Temmuz ayı başında kamu hizmetindeki kota sistemine son verilmesi talebiyle başlayan gösteriler, hafta ilerledikçe şiddetlendi. 

Çatışmalarda 32'si Perşembe günü olmak üzere 39 kişi hayatını kaybetti, ölenler arasında bir gazeteci de bulunuyor. 

AFP'nin hastane kaynaklarından edindiği bilgiye göre, ölümlerin üçte ikisinden fazlasından polis sorumlu. Perşembe günü 104'ü polis memuru ve 30'u gazeteci olmak üzere 700'den fazla kişi yaralandı.

Ülkenin 64 bölgesinin neredeyse yarısında ve tüm büyük şehirlerde çatışmalar yaşandı. 

HÜKÜMET BİNALARI VE DEVLET TELEVİZYONU ATEŞE VERİLDİ

Çevik kuvvet polisi, yollar ve otoyollarda insanlardan oluşan barikatlara saldırdı. Bu süreçte birçok hükümet binası ve yaklaşık elli polis karakolu ateşe verildi. 

Devlet televizyon kanalı BTV'nin başkent Dakka'daki merkezi de yüzlerce öğrenci tarafından basıldı ve ateşe verildi.

Başbakan Şeyh Hasina, televizyonda yaptığı konuşmada göstericilerin "öldürülmesini" kınadı ve sorumluların siyasi renklerine bakılmaksızın cezalandırılacağını iddia etti. Ancak bu açıklama yeterli olmadı, protesto eylemleri ve polis şiddeti devam etti. Polis, plastik mermi ve diğer mühimmatlarla göstericilere saldırdı. 

Polis, bu eylemlerin devam etmesi halinde "yasaları azami ölçüde kullanmak zorunda kalacaklarını" açıkladı ve Cuma gününden itibaren başkent Dakka'da tüm toplantıları yasakladı.

Öğrenciler, kamu hizmetine alımların liyakat esasına göre yapılmasını talep ediyor. Kota sisteminin, Başbakan Şeyh Hasina'nın destekçilerinin çocuklarını kayırmak için tasarlandığını düşünüyorlar.