Belarus silahların azaltılması anlaşmasına katılımını askıya aldı
Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Belarus’un Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'na (AKKA) katılımını askıya alan bir kararname imzaladı.
Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Belarus’un Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'na (AKKA) katılımını askıya alan bir kararname imzaladı.
Rusya ve Ukrayna'ya komşu olan bu eski Sovyet cumhuriyetinin 24 Mayıs'ta imzaladığı kararname çarşamba günü resmi hukuki bilgi sitesinde yayınlandı.
Rusya’nın en yakın ittifakı olan Belarus, Ukrayna'da doğrudan sahada yer almıyor ancak Şubat 2022'de Rusya’nın saldırı başlatabilmesi için topraklarını Rus ordusuna açmıştı.
Yaklaşık otuz yıldır Belarus'ta iktidarda olan Lukaşenko, 2020'de tartışmalı bir şekilde yeniden seçilmesinin ardından, rejimine mali, diplomatik ve askeri destek sağlayan Moskova'ya önemli ölçüde yakınlaştı.
Aralık 2007'de Rusya, Atlantik'ten Urallar'a kadar asker ve teçhizat (tank, uçak ve top) sayısını sınırlayan, bilgi alışverişi ve karşılıklı denetimleri öngören 1990 AKKA anlaşmasına katılımını tek taraflı olarak askıya almıştı.
Moskova bu anlaşmayı çağdışı olarak değerlendirirken, askıya alma kararını imzacı Batılı ülkelerin, özellikle de NATO üyelerinin, anlaşmanın 1999 yılında İstanbul'da uyarlanan yeni versiyonunu onaylamayı reddetmeleriyle izah etmişti.
Rusya'ya göre bu ülkeler, Rus birliklerinin Moldova'daki Transdniestria'dan ve Gürcistan'daki bağımsızlıkçı cumhuriyetlerden çekilmesini, onay koşulu haline getirmişlerdi.
Mayıs 2023'e gelindiğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'yı AKKA Antlaşmasından resmen çekti.