Belçika Üniversitelerinde İsrail protestosu: Sınavlarda kopya çekmek serbest

Belçika üniversitelerinde bir grup akademisyen, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşı ve uluslararası hukuk ihlallerini protesto etmek amacıyla, sınavlarda kopya çeken öğrencileri rapor etmeyeceklerini açıkladı.

La Libre Belgique gazetesinin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa'dan sonra Filistin yanlısı üniversite desteği hareketi Belçika kampüslerine de sıçradı.

Protestocu akademisyenler, Belçika üniversitelerinin Filistin'in durumu konusunda net bir tutum sergilememesinden ve İsrail kurumlarıyla olan bağlantılarından duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Akademisyenler, İsrail'in insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarına rağmen, üniversitelerin sessiz kalmasını eleştiriyor.

Araştırmacı Kenza Amara Hammou ve doktora öğrencisi Jouke Huijzer, diğer 20 gözetmenle birlikte sınavlarda kopya çeken öğrencileri rapor etmeyeceklerini ve amfilerde rozet, çıkartma veya kefiye takarak dolaşacaklarını açıkladılar. Bu eylemin, İsrail rejiminin ihlallerine karşı bir tepki olduğunu belirttiler. "Rektörlerimiz İsrail kurumlarının uluslararası hukuk ihlallerini görmezden gelmeye devam ettiği sürece, öğrenciler kuralları çiğnediğinde biz de aynısını yapacağız" ifadelerini kullandılar.

Belçika'da Gent Üniversitesi dahil olmak üzere birçok kurum abluka altına alındı ve Liège'de her mitingde yaklaşık 300 kişi toplandı. Gent Üniversitesi'nde rektörün talebi üzerine polis kampüsü boşalttı. Bu eylem, Belçika'da "gözetim grevinin" ilk örneği oldu. Akademik makamlardan, bu akademisyenlere veya sınavlarda kopya çeken öğrencilere karşı olası yaptırımlara ilişkin henüz bir tepki gelmedi.

Fransa'da da birçok kampüs, özellikle Sciences Po kampüsleri çevresinde, benzer protestolarla bloke edildi. Paris'teki prestijli École normale supérieure (ENS) ve Aubervilliers'deki Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) binalarında Filistin yanlısı aktivistlerin işgalleri polis müdahalesiyle son buldu.