Belçika’da her altı sürücüden birinde uyuşturucu tespit edildi

Belçika’da 2023 yılında toplam 12.636 sürücünün bir veya daha fazla uyuşturucu testi pozitif çıktı ve bu da günde ortalama 35 ceza anlamına geliyor.

Belçika karayolu güvenliği enstitüsü Vias tarafından cuma günü açıklanan rakamlara göre, 2013 yılında verilen cezalar 2019 yılına kıyasla %30'luk bir artışa işaret ediyor. 

Belçika'da tükürük analizlerinin yaklaşık %80'i Ulusal Kriminalistik ve Kriminoloji Enstitüsü (INCC) tarafından gerçekleştiriliyor. 

Vias'a göre, 2023 numunenin sonuçları esrarın hala en yaygın kullanılan uyuşturucu olduğunu gösteriyor, zira tükürük numunelerinin %58'inde esrar tespit edildi. Bunu, her üç tükürük örneğinden biri (%33) ile kokain, ardınan amfetaminler (%13) ve opiatlar (eroin, morfin) (%2) takip ediyor. 

Verilere göre geçen yıl her altı sürücüden birinin (%17) birden fazla uyuşturucu testi pozitif çıktı. Bu da yüzde 

Örneğin esrar ve kokain kombinasyonu, pozitif çıkan her 10 sürücüden yaklaşık 1'inde (%9) görülmüş. Hatta 50 sürücüden birinin üç uyuşturucu testi pozitif çıkmış (%2).

Vias'a göre, çeşitli ilaçların etkisi altındaki sürücülerin kazaya karışma olasılığı, ilacın türüne ve tüketilen doza bağlı olarak 5 ila 30 kat daha fazla. Kaza riski en yüksek olan uyuşturucu, merkezi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkileri nedeniyle amfetaminler olarak ifade ediliyor.

Vias, seçimlerden önce yayınladığı memorandumda, bir kaza durumunda sistematik uyuşturucu testi yapılması çağrısında bulunmuştu. Bu bulgular ışığında bu talebini yineledi. 

Belçika'da bir sürücü uyuşturucu etkisi altında araç kullanırken yakalandığında derhal bir celp düzenleniyor. Çeşitli cezalar uygulanabiliyor: 1.600 ila 16.000 euro arasında para cezası, sekiz gün ile azami beş yıl arasında araç kullanmaktan men ve tıbbi, psikolojik, teorik ve pratik testler.